Bolyhos kutyakedvencével a kezében, csendőrpertut használva felügyeli a határvédelmet Lukasenko

2024. március 26. – 20:24

Bolyhos kutyakedvencével a kezében, csendőrpertut használva felügyeli a határvédelmet Lukasenko
Alekszandr Lukasenko és kedvence az eligazításon – Forrás: Belarusz elnöki stáb adása, „Pul pervogo”

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko harminc éve vezeti Belaruszt, nagyjából mindig 80 százalék feletti eredménnyel nyer, igaz, több elnökjelölt került börtönbe vagy halt meg, de lehet, hogy mindkettő, ahogyan Szvetlana Tyihanovszkaja férje, akiről 2020-as bebörtönzése után évek óta nem tudni semmit. Szergej Tyihanovszkij helyett így lett elnökjelölt Tyihanovszkaja, aki sokak szerint talán meg is nyerte az elnökválasztást, amelyet a hatalom elcsalt, így belefutott egy óriási tüntetéssorozatba. Akkoriban úgy tűnt, talán Moszkva is elengedi Lukasenko kezét, végül azonban mégis erőszakkal fellépve letörhette a békés tüntetéseket, külföldre kényszerítette az ellenzék vezetőit, ezreket pedig börtönbe csukatott hosszabb-rövidebb időre – ahogyan az akkori helyszíni riportunkból is kiderült. Az ellenzéki gondolat üldözése azóta sem hagyott alább, csak Belarusz kikerült a hírek fókuszából a Covid és az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt.

Aktivitása azonban nem hagyott alább, ez most a moszkvai terrorista merénylet utáni fellépésén is látszott. Lukasenko – aki óvatlanul áthúzta a Kreml narratíváját, amely szerint a 139 ember életét követelő támadás után Ukrajnába akart szökni, mivel azt állította, hogy eredetileg inkább Belaruszba jöttek volna, csak megijedtek az ottani határőrizeti készültségtől – kedden látványos látogatást tett a határvédelemnél, hogy saját szemével lássa, minden rendben van. Sőt, nemcsak ő láthatta, hanem bolyhos kutyája is, aki az ölében nyugodott, amíg a határőrség illetékes vezetőjét az elnök csendőrpertu formájában kikérdezte a készenlétről:

„Pontosan tudnunk kell, hogy mit akarnak. Mennyit nyafognak örökké arról a Szuvalszki átjáróról, hány kilométer onnan a kalinyingrádi orosz határig?” – Légvonalban 40 kilométer. „Szinte semmi, nagy hiba, hogy így viselkednek. Az adott helyzetben tehát neked a balti államokkal szemben kell helytállnod, és egy része a lengyel (határszakasznak) is a tiéd, ugye?” Nem nagy része, igen.

„Minden terv készen van, de biztos vagy benne, hogy megtartod a frontnak ezt a vonalát a csapataiddal?” Egy kamerák előtt jól mutató határozott igen helyett az illetékes főtiszt közölte: „Megvannak a katonai tervek, minden lépés kidolgozva, a harckészültség kérdéseinek vizsgálata folyamatban van, a személyi állomány készül, az ön utasításainak megfelelően a védelmi miniszter rendelkezése alapján felülvizsgálják a védelmi vonalakat is”, nemcsak felkészülnek a gyakorlóterepen, de az éles terepre is kivonulnak, „hogy a katonák és a vezetők ismerjék meg a terepet, az utakat, hogy tudják, mi hol, hogyan”, hogy döntéseket tudjanak hozni, és „készen álljanak a valós helyzetben a megfelelő lépésekre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!