Lukasenko magát dicsérve cáfolta a Kreml narratíváját a moszkvai merénylők ukrajnai kapcsolatairól

2024. március 26. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán titkosszolgálatok közreműködésével hajtották végre a terrorista támadást pénteken a moszkvai Crocus City Hallban – idézte a Ria Novosztyi az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatóját, Alekszandr Bortnyikovot.

Ezzel hivatalossá vált az, amit eddig inkább csak egyre határozottabb utalással sugallt az orosz vezetés, nevezetesen, hogy a 139 ember életét követelő pénteki terrortámadás mögött valójában Ukrajna és „a kijevi náci rezsimet felhasználó” Nyugat állhat, az csak mellékes, hogy magát a merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. Vlagyimir Putyin hétfői nyilatkozatában még mindig nem nevezte meg konkrétan az értelmi szerzők lehetséges eredetét, de jelezte, hogy nekik lehetett a támadás leginkább érdekükben. Nemcsak bizonytalanságot akartak ezzel szítani, de szándékosan másfelé terelik a felelősséget – ez az összegzése a Kreml narratívájának, amelyet az orosz állami sajtó hamar visszhangzott, és amit kedden az FSZB igazgatója is világossá tett.

Az egyik legfontosabb érv, hogy a helyszínről autójukkal elmenekülő négy elkövetőt tűzharc után az Ukrajnával szomszédos Brjanszk megyében fogták el – azaz a tadzsik állampolgárságú terroristák Ukrajnába akartak átjutni. Kijev visszautasította a gyanúsítgatást, az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak beteges hazudozónak nevezte Putyint.

A Kreml által fontos bizonyítékként tálalt tényt azonban váratlanul épp Putyin szoros szövetségese, a belarusz elnök semmisítette meg. Alekszandr Lukasenko szerint ugyanis a merénylők Belaruszba akartak átjutni, ám az ottani erők készültségét „meglátták, ezért visszafordultak, és elindultak az ukrán–orosz határ felé” – idézte az elnököt a Belarusz állami hírügynökség.

Márpedig az orosz vezetés szerint eleve oda akartak menni, hogy ukrajnai kapcsolataik révén menedékre leljenek. Igaz, az nem világos, miért lett volna praktikus ez az útvonal, tekintve, hogy Oroszország felől Ukrajnába csak az orosz és ukrán frontvonalakon keresztül lehetne eljutni, ami lényegében lehetetlen, nemcsak a harcok, de az aknamezők kockázata miatt is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!