A Mézga Géza Apokalipszis Szekta a harmadik dimenzióba költözik

2024. január 29. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Folyton marja, böki a Mézga családot az idült alkoholizmus, a felfoghatatlan rettenetként kísértő Máris szomszéd, a háztartásbeli erőszak, a kíméletlen, kilátástalan panelélet, és úgy általában a létezés ezertonnás súlya a Mézga Géza Apokalipszis Szekta Instagram-oldalán, ami hétfőn bejelentette, hogy nincs tovább.

Az oldal nagyjából úgy házasította össze a kozmikus horrort a szociodrámával, ahogy a pár évvel ezelőtti Creepy Garfield-meme, azaz fogott egy széles körben ismert, ártalmatlan alapanyagot, és aztán adott neki egy Lovecraft-i mázt.

És a Mézga család még mindig széles körben ismert és szeretett, elég csak a parafrázisaként működő Nyugati nyaralásra, vagy 0036 Mark utcai művészetére gondolni. Ezért volt különösen vicces látni, ahogy Géza a Wekerletelepi iszamos tél-lében meglátja isten arcát, és ezért sosem megy haza (de azért még kéri a fasírtot Paulától), vagy ahogy a sötét téli utcán fetrengve nyögi, hogy „mindegy”.

Az ebben a pillanatban több mint 36 ezer követővel rendelkező oldal nem fog teljesen bezárni, hanem valami mássá alakul, de hogy pontosan mivé, azt az adminok (kettő van belőlük) nem árulták el, azt viszont igen, hogyan kezdődött a rémálom, és hogy miért volt hálás téma a Mézga család arra, hogy azon keresztül dolgozzák fel a magyar társadalom problémáit.

El mertek árulni magatokról bármit?

Egy külföldi fesztiválon kukáztuk össze egymást, és elég hamar éreztük, hogy jó közöttünk a kémia. Erre hamarabb rájöttünk, mint hogy mind a ketten magyarok vagyunk. Éveken keresztül csináltunk közösen sok mindent önmagunk szórakoztatására, főleg zenéltünk. Aztán ez lett.

Eleinte tényleg teljesen megszállottan néztük a Mézga családot, és szívtuk magunkba azt a cinikus, már-már nihilizmusba hajló világot, amit lefest a sorozat, a posztokhoz sokszor elég volt eggyel tovább gondolni egy-egy karaktert vagy szituációt.

Miért hagytátok abba?

Igazából nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig csináljuk majd ezt. Szerintem nagyjából kihoztuk ebből a formátumból, ami benne volt. Sokat is változtunk négy év alatt,

egy ponton túl egy ilyen oldal már disszonáns, mintha a négy évvel ezelőtt önmagaddal élnél együtt.

Csábító valamit addig csinálni, amíg érdeklődés mutatkozik iránta, de nem érdemes a teljes kiapadásig fejni ezeket a tőgyeket. Remélem, hogy akinek bejön, amit csinálunk, az úgyis jön majd velünk.

Mikor és mivel kezdtétek?

Majdnem négy éve kezdtük, így:

Miért pont a Mézga családdal?

Furán hangozhat ez, ha csak ködös emlékeink vannak a sorozatról, de a Mézga család tényleg nagyon hálás alapanyag ahhoz, hogy a magyar társadalom velünk élő problémáin filozofálgassunk, az eredeti funkciója is mintha valami ilyesmi lett volna a kor keretei között. A családon belüli erőszak, az alkoholproblémákkal küszködő, meghunyászkodó családapa, az elhidegült, különböző mentális betegségektől szenvedő családtagok igazából adottak voltak, néha a háttérben, néha nem is annyira. Szex, fegyverek, heroin, minden van a Mézga Családban.

Melyik poszt volt az, amire a legbüszkébbek voltatok?

Eleinte minél gusztustalanabbak és vállalhatatlanabbak próbáltunk lenni, de egy idő után nekem unalmas lett ezt az edgelord-kodást. A szívemhez legközelebb a nagyon groteszk posztok állnak, vagy azok, ahol a képanyag tényleg olyan, mintha a szöveghez készült volna.

Mi volt a legnagyobb áttörésetek?

A kezdeti időkben teljesen szürreális volt, hogy bárki is követi az oldalt a szűk ismerősi körünkön kívül, durva volt, amikor exponenciálisan kezdett nőni. Nehéz ezt konkrét áttörési ponthoz kötni, egyszerűen sokan osztották a posztokat. A legjobb az volt, hogy nagyon furcsa és izgalmas közösség alakult ki az oldal követőiből, nagyon sokan rezonáltak azzal, ami kijön az agyunkból. A büszkeség nem jó szó erre, mert igazából elég nyomasztó, de valahol jó érzés volt. Rendesen megszerettünk egy csomó embert innen. Hívtak nyilvános beszélgetésekre, volt, aki tetkót csináltatott, igazából minden ilyen jellegű esemény teljesen sokkolt és sokkol a mai napig. Jól is esik, és kicsit értetlenül is állunk előtte. Amikor pont a Telex afterben Fekete Giorgo nagyon kedveseket mondott rólunk, az például elég emlékezetes volt, bár Sajó sajnos nem hagyta eleget dicsérni.

Miért kezdtétek el a pólókat és szatyrokat árulni?

Régi álmunk volt, hogy ne kelljen dolgoznunk, de kapjunk pénzt, szóval minden lehetőséget megfontolunk. Igazából persze közel sem ebből élünk, nem mi csináljuk a webshopot, de jól esik, hogy van. Csomóan írtak, hogy szeretnének pólókat, valaki pedig írt, hogy csinálna mintát pár rajzunkból, és belementünk, ez is ilyen nagyon furcsa élmény volt, hogy emberek hordani szeretnének ilyesmit. Ezeken nyilván nem az eredeti karakterek szerepelnek

Nem volt jogilag problémás, hogy más emberek szellemi termékéből csináltok merchandise-t?

A pólókon szereplő Géza nem azonos a rajzfilmsorozatban szereplő Mézga Gézával, sokkal rondább és csúnyábban is beszél. Bár tény, hogy mindketten abuzív alkoholisták. A vezetékneve is más, de azt nem mondjuk el.

Hogyan és mivel fogjátok folytatni?

Egyikünknek hamarosan kötete jelenik meg, szóval ilyen irodalom-dolgokkal foglalkozik mostanában, de közös projekteket is tervezünk a jövőben. Úgy néz ki, hogy nemsokára a háromdimenziós térbe költözünk, és egy fővárosi helyszínen lehet majd élőben hallgatni, amit eddig olvasni lehetett. Ennek a részleteit majd csepegtetjük az oldalon, úgyhogy akit ez érdekel, az még azért ne kövessen ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!