Orbán cipelte a csirkéket, hogy azokat Völner Pálék dobhassák fel a platóra

2024. január 27. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak streetfighter volt fiatalon Orbán Viktor, ahogyan azt a kormányfő Chuck Norrisnak megvallotta, de kiderült, hogy a 80-as években kedvenc diákmunkája a csirkefogás volt.

A Blikknek először Fodor Gábor nosztalgiázott a diákévekről. A Fidesz alapítótagja, aki 1993-ban az SZDSZ-be lépett át, majd oktatási miniszter lett, a párt megszűnése után Orbán kritikusaként alternatív ellenzéki pártot alapított, amelynek ellenzékiségét az ellenzék sem mindig tudta hová tenni. Fodor – aki a hivatalosan még mindig létező Magyar Liberális Párt vezetéséről már öt éve lemondott – tavaly egy választási törvényjavaslatot is feldobott, amelyre végül a Mi Hazánk csapott le és a Fidesz sem bánta. A politikus arról mesélt, hogy a nyolcvanas években milyen munkákat vállaltak el, hogy minél kevesebb anyagi terhet jelentsenek a szüleiknek.

„Egy időben takarítást is vállaltunk Viktorral, Lévai Anikóval, Szájer Józsival, Handó Tündével, Molnár Péterrel, Völner Palival és első feleségemmel, Honecz Ágival, mások pedig idős bácsiknak és néniknek vásároltak be. Újságban adták fel a hirdetéseket, írtak nekünk listát, mi pedig a boltban megvettünk mindent, és elvittük nekik. De Viktor a csirkepakolást szerette a legjobban.”

A Blikk ezzel kapcsolatban megkereste a miniszterelnökséget, amely ezúttal készségeden válaszolt, sőt, Orbán Viktor személyes emlékkel egészítette ki Fodorét.

„Így van, Fodor úr minden szava igaz” – tudatta a lappal Orbán. „Egy Budapest határában lévő csirketelepen melóztunk éjszakánként, a hizlalási szakasz végén kellett kiüríteni a ketreceket, és kamionokra pakolni a szárnyasokat. A feladat igazi csapatmunka volt: a lányok hármasával összefogták a lábuknál a csirkéket és ezt átadták a következő csapatnak, ebben voltam én is. Mi átvittük a jószágokat a »hosszúpuskáknak«, azaz a Fodor–Áder–Völner-hármasnak, akik magasságuknak köszönhetően könnyebben feltették a kamion platójára az állatokat. Kezdő egyetemisták voltunk, ráadásul remekül fizetett, 1000 forintot kaptunk egy éjszakára.”

Ez valóban jó fizetés volt a 80-as években, amikor egy osztályvezetői állásért havi nyolcezer forint átlagosnak számított.

Pakolt Orbán Kövér Lászlóval is. Az ellenzéki politikusokat rendszeresen megbüntető házelnökkel egy nyomdában pakolták a Sportfogadás című lap kötegeit.

Az Bibó Kollégium egykori tagjai Fodor szerint ha ritkán is, de ma is összejárnak – ő maga is beszél ilyenkor Orbánnal, de nem aktuálpolitikai dolgokról, hanem régi ismerősökről, a múltról és a diákévekben végzett csirkepakolásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!