Szia uram! Állampapír érdekel? – kiszámoltuk, mennyit kap kézhez a gyerek, ha állampapírt veszünk neki érettségire

2023. június 15. – 05:06

Másolás

Vágólapra másolva

2023. június 14-e a nap, amikor a magyar állam elkezdett úgy tarhálni, mint egy kéregető a Blaha Lujza tér aluljárójában. Nagyon profi, nagyon cseles, onnan támad, ahol senki nem számít rá: a KRÉTA-ból.

Hogy az állam miért nem azt érzi feladatának, hogy pénzügyi tudatosságra nevelje az állampolgárait, és miért azt, hogy agresszív direktmarketinget folytasson ott, ahol nagyon nem kéne, nem tudjuk. De ha ettől egy pillanatra eltekintünk, akkor igazából komolyan el is gondolkodhatunk az ajánlaton.

Mert az ötlet alapja nem hülyeség.

A szülő befizet egy összeget most, amikor a gyerek érettségizik, aminek a kamatait már hallgatóként évente megkapja. Majd sok év múlva, ha végez az egyetemmel, visszakapja egyben a tőkét is az államtól.

Vegyük például a 2028/L nevű sorozatot, amely pont ötéves futamidejű, és minden év július 26-án fizet kamatot. Ez a sorozat minden nyáron az előző előtti év inflációja fölött fizet 0,25 százalék kamatot, jövő nyáron például éppen a tavalyi 14,5 százalékos infláció után 14,75 százalékot.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzését reálisan véve idénre számolhatunk 18 százalékos, jövőre 4 százalékos, utána pedig 3-3 százalékos inflációval. Ha ebből a sorozatból veszünk egymillió forintért most csütörtökön, a következő években az alábbi összegeket kapjuk vissza:

2024. július 26.164 472Ft
2025. július 26.182 500Ft
2026. július 26.42 500Ft
2027. július 26.32 500Ft
2028. július 26.1 032 500Ft

Magyarul ha most veszünk egymillió forintért állampapírt, az érettségiző csemeténk az első és a második évben egész szép summát kap, hogy augusztusban még elmehessen fesztiválozni. A harmadik és a negyedik év végén fizetett kamatból inkább csak a tópartra ülhet majd ki sörözni, de legalább öt év múlva, sikeres mesterdiplomával a kezében szépen visszakaphatja majd a most befizetett alaptőkét is. Öt év alatt tehát összesen 1,454 millió forintot kap.

Felmerül azonban néhány veszély:

  1. Ha a gyerek nevére vesszük az állampapírt, akkor egyszázalékos költséggel bármikor készpénzre válthatja azt, ami az egyetemistákat ismerve szeptember második hetében jó eséllyel meg fog történni.
  2. Ha a magyar állam a következő öt évben csődbe megy, akkor elveszítjük a pénzünket és pórul járunk – mondjuk nem csak ezért.
  3. Igazából valószínűleg jobban megéri két év múlva, a jó kamatok után, 2025 nyarán kivenni a pénzt – előnyben vannak tehát azok a szülők, akiknek a gyerekei másodév után kibuknak az egyetemről. (Ennek persze az a feltétele, hogy az Államadósság Kezelő Központ engedje visszaváltani az állampapírokat, ami nem 100 százalék, erről itt írtunk többet.)

Összességében tehát van abban valami, hogy az állam állampapírt tukmál a magyarokra, még akkor is, ha a KRÉTA-s üzengetés nevetséges képet fest a dologról. Arról, hogy mit kell tudni az új állampapírokról, ebben a cikkünkben írtunk többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!