Amerikai szankciók: Bayer Zsolt stílusát súrolja a közmédia szerző nélküli cikke

2023. április 13. – 10:41

Amerikai szankciók: Bayer Zsolt stílusát súrolja a közmédia szerző nélküli cikke
„Ruszkik haza!” feliratú plakát Pécsen – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este egy szerző nélküli Köszönjük, nagykövet úr! Nem fogjuk elfelejteni című szöveg volt órákon át – éjjel is – a vezető hír a közmédiában, a hirado.hu-n (spoiler: nem szívből jövő köszönet bomlik ki a szövegből), és csütörtökön is az egyik legfontosabb helyen látható a címlapon. A szöveg arra a „Ruszkik, haza!” feliratú országos ellen-plakátkampányra reagál, amit a hét elején indított a Nyugati Pályán nevű csoport az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával. Erről itt írtunk, Hollik István pedig itt reagált rá.

A szöveg legerősebb részeit szó szerint közöljük. Rögtön az indítás ilyen:

„Meg se lepődünk, amikor kiderül, hogy dollármilliókkal tömik a baloldalt, vagy amikor sokadjára próbálnak belerángatni a háborúba, vagy ha bankvezetőket tiltanak ki, de a Ruszkik haza! felirattal futó plakátkampánynál már érdemes kimondani, hogy az Egyesült Államok saját magát rúgta bokán.”

Ezután arról van szó, hogy 1956-ban a magyarság teljes egyetértésben festette a falakra ezt az ellentmondást nem tűrő két szót, miközben abban hittek, hogy az Egyesült Államok majd jön és segít. „Nem jött, fontosabb volt a szuezi válság.

Amikor '56-ban zúgott a Ruszkik haza!, akkor az amerikaiak hangosan mellénk álltak, a háttérben viszont nyugtatták Moszkvát, hogy felesleges még csomagolniuk, mert az Egyesült Államoknak nem áll érdekében Magyarországot kiszakítani a bolsevik birodalomból.”

A magyarok melletti kiállás a névtelen szerző szerint a harmadik világháborúhoz vezetett volna, majd arra jut, hogy néhány évtizeddel később úgy tűnik, már nem zavarja az amerikaiakat egy újabb világégés réme, sőt mintha egyenesen ez lenne a céljuk. „És most sem akarnak idejönni, vívja csak meg helyettük néhány tízmillió kelet-európai. Van belőlünk elég. 67 évvel ezelőtt már ahhoz is gyomor kellhetett, hogy a magyaroknak való hátat fordítás után a menekültek áradatát az USA az oroszok elleni propaganda céljaira felhasználja, de hogy 2023-ban van képük nemcsak a szavakat, de egy 1956-os fotót felhasználva politikai gúnyt űzni egy nép szenvedéséből és halottaiból, az minden határon túlmegy.”

A szöveg szerint egy dolognak örülhetünk azért, ez pedig az, hogy az amerikai nagykövet cselekedeteivel „ittlétének remélhetőleg nem túl hosszú idejére” az emlékezetünkbe véste, hogy mire számíthatunk a „szövetségesünktől”.

„Köszönjük, nagykövet úr! Nem fogjuk elfelejteni” – zárul a szöveg David Pressman budapesti nagykövetnek címezve.

Idén februárban egyébként az MTVA vezérigazgatója arról tájékoztatta az Európai Bizottság delegáltjait, hogy a közmédia kiegyensúlyozottan, a szakmai előírásoknak és vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelve működik. A kijelentés szempontjából különösen érdekes az a tény, hogy az MTVA vezérigazgatója az a Papp Dániel, akiről a Kúria is kimondta, hogy bátran lehet hírhamisítónak hívni. Mindezek ellenére (vagy éppen ezért) ki is nevezték az MTVA vezérigazgatójának, ahol a Pesti TV-t elindító jelenlegi Index-tulajdonos – az Origo 2014-es szétbomlasztásában aktívan részt vevő – Vaszily Miklóst váltotta.

'56-os retorika

Eggyel karcosabb stílusban Bayer Zsolt is reagált a plakátkampányra a Magyar Nemzet oldalán. Írása Pofátokat befogjátok, világos? címmel jelent meg, amiben nem a pofa az egyetlen vulgáris szó, hiszen az amerikai nagykövetet és népét többször is a „Kuss!” felszólítással igyekezik a szerző rávenni a hallgatásra.

A szöveg stilisztikailag a vulgaritás felé közelít, miközben tartalmilag bővelkedik a fenti szöveghez hasonló elemekben: „(…) ha van ország a világon, amelyik nem teheti óriásplakátra, nem idézheti ezt a mondatot Magyarországon, az az Amerikai Egyesült Államok. Ugyanis az Amerikai Egyesült Államok akkor, 1956-ban elsőként hagyta cserben és árulta el Magyarországot, és Eisenhower elnök soron kívül biztosította Hruscsovot arról, miszerint az Egyesült Államok semmit nem fog tenni Magyarország érdekében és Magyarországért, az Egyesült Államok nem akarja kiszakítani Magyarországot a szovjet érdekszférából, úgyhogy tegyenek az oroszok azt, amit csak akarnak.” Satöbbi.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!