NO GENDER – tweetelte Orbán Viktor, az LMBTQ-mozgalom üdvözli, hogy eltörölné a társadalmi nemeket a magyar miniszterelnök

2023. március 23. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyban zajlik az aktuális uniós csúcs, ahol Orbán Viktor is ott van. A miniszterelnök csütörtökön egy meglehetősen tömör, és magas viralitási potenciállal bíró tweettel örvendeztette meg a követőit Brüsszelből:

A képanyag a szokásos, Orbán beszél, a köré gyűlő vezetők hallgatják, bár elég unott arccal. Ami érdekesebb, az a szöveg. Ha csak ezt a hármas felsorolást látnánk arról, hogy miből nem kérnek a beszélő szerint a magyarok, a stílus alapján akár arra is következtethetnénk: egy külföldi tévé utca embere videójában angolul a gondolatait sommázni próbáló Fidesz-szavazó honfitársunk gyorsértékeléséről van szó. De nem, a magát a platformon „freedom fighter”-ként definiáló magyar kormányfő üzeni ezt a világ Twitter-felhasználóinak.

A tömör, háromelemű elutasítás több szemantikai és filozófiai kérdést felvet, rögtön mindjárt azt, hogy ha „no migration”, akkor mostantól se ki, se be? Eddig nem úgy volt, hogy csak befelé ne jöjjenek? Az unión belül azért még mozoghatunk? De ennél is érdekesebb a „no gender” állásfoglalás.

A gender eredetileg egy társadalomtudományos fogalom, társadalmi nemet jelent, és nem tagadja a biológiai nemek létezését. Pusztán annak a felismerése hívta életre, hogy a biológiai nemünk alapján tőlünk elvárt dolgok nemekhez kapcsolódó társadalmi szerepeket hoznak létre. Így például azoktól, akiknek puncijuk van, elvárják, hogy kedvesek, csöndesek és empatikusak legyenek, míg azoknak, akiknek fütyijük van, erősnek, bátornak és pénzügyileg sikeresnek kell lenniük. Mindez pedig egy csomó embert megnyomorít. A témáról nemrég egy Telexikont is készítettünk, de maradjunk most Orbán Viktor velős szavainál: no gender.

Mit jelenthet ez? A magyar kormány azt akarja, hogy ne legyenek nemi szerepelvárások a társadalomban? Ez szuper és rendkívül előremutató lenne, de tartunk tőle, hogy olyan félreértésről lehet inkább szó, mint amikor az Origo csöcstévérovatának munkatársa és olvasótábora transznemű színésznő szilikonmelleire csorgatta a nyálát, mielőtt még észrevették a turpisságot.

Mindenesetre Orbán félreérthető kijelentését a Twitteren elkezdték az LMBTQ-közösséghez tartozó felhasználók is átvenni, az LGBT+ History Month például azzal a szöveggel osztotta meg, hogy „eközben úgy tűnik, a magyar miniszterelnök egy váratlan lépéssel eltörölné a társadalmi nemeket”.

A dolog kevésbé vicces oldala, hogy miközben a magyar kormány állandóan genderezik (ami alatt ők a gyerekeinket fenyegető meleglobbit értik) és napirenden tartja a témát (egyelőre homályos tartalmú szigorítás készül a gyermekvédelminek hívott, LMBTQ-ellenes elemeket tartalmazó törvényben, amelyet a kamaszokkal viszonyt folytató, homoszexuális pedagógiai asszisztens ügye apropóján jelentettek be, vagyis az iránya azért sejthető), a gyermekvédelem tényleges fejlesztésével már nem foglalkoznak ennyit, miközben a nevelőszülői rendszer működéséről sorra kapnak nyilvánosságot a borzalmasabbnál borzalmasabb történetek.

De Orbán Viktor legalább elszórakoztatja a twitterezőket, ez is valami.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!