Attól, hogy jogilag nem büntethető, még nem biztos, hogy rendben van

2023. február 15. – 10:16

Attól, hogy jogilag nem büntethető, még nem biztos, hogy rendben van
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Súlyos félreértés, ha valaki szerint egy felnőtt és egy gyerek szexuális kapcsolata rendben van csak azért, mert jogilag nem büntethető”

– mondta a Telexnek Bárdossy-Sánta Nóra jogász, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakmai vezetője. Hétfőn írtuk meg, hogy a pedagógiai asszisztensként dolgozó 39 éves B. Zsolt a TikTok-on beszélt egy 15 éves diákkal való szexuális kapcsolatáról. Az eset nyilvánosságra kerülése után az Észak-budapesti Tankerületi Központ felmondta a férfi munkavállalói szerződését. B. Zsolt a Blikknek azt mondta: valóban van egy 15 éves fiú ismerőse, de csak viccelt azzal, hogy szexuális kapcsolatban állnak.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogászával és pszichológusával beszéltük át, mikor egyezhet bele egy fiatalkorú a szexuális együttlétbe, az iskolának miben lehet felelőssége, és miért szól az alá-fölé rendelt szexuális kapcsolat a hatalmi viszonyról, és nem a szexualitásról.

Mit mond a jog?

A jogszabály egyértelmű: aki 12 éves elmúlt, létesíthet szexuális kapcsolatot 18 év alatti személlyel, ha ebbe mind a két fél beleegyezik. 14 éves kor felett pedig bárkivel lehet szexuális kapcsolata a fiatalnak, természetesen azzal a kitétellel, hogy szintén kölcsönös beleegyezésen kell alapulnia. A jogszabály nem tesz különbséget heteroszexuális és homoszexuális kapcsolat között. Tehát jogilag az a büntetendő, ha egy 18 év feletti egy 14 év alattival létesít szexuális kapcsolatot.

Viszont attól, hogy nem minősül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint erőszaknak egy 14 év feletti gyerek és egy felnőtt kapcsolata, még más büntetőjogi kategóriába eshet – magyarázta el lapunknak Bárdossy-Sánta Nóra jogász. Példának hozta a kiskorú veszélyeztetését. A kiskorú veszélyeztetése azt jelenti, hogy egy felnőtt, aki valamilyen hatalmi viszonyban áll egy gyerekkel, mondjuk a gondozására van bízva, magatartásával veszélyezteti a gyerek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését.

Persze attól, hogy a jogszabályok rögzítenek büntetendő magatartásokat, még nem biztos, hogy ezeket a bírói gyakorlatban maradéktalanul sikerül érvényesíteni. Bárdossy-Sánta Nóra szerint a jog mindig később próbál társadalmi változásokat és igényeket lekövetni, ugyanakkor utólagosan korrigálni egy helyzetet mindig nehezebb. Ezért van kiemelt szerepe a prevenciónak.

Mi a különbség a pedofília és az efebofília között?

A cikk elején említett B. Zsoltot a TikTokon sokan vádolták meg pedofíliával, viszont szerinte ez rágalmazás, ő soha nem tett semmi jogszabályba ütközőt, amit ő érez, az az efebofília. Az efebofil felnőtt tartósan és erősen vonzódik a 15–19 évesekhez. Ezen a ponton érdemes lehet tisztázni a két fogalom közti különbséget, mert a szakértők szerint a köznyelvben nagyon elterjedt a pedofília megnevezés, és sokan rosszul használják.

Pedofilnak az az elkövető számít, aki szexuális izgalmat kizárólag egy pubertáskor előtt álló test látványától érez. Ez tehát azt jelenti, hogy olyanok iránt vonzódik, akiknek még nem fejlődtek ki a másodlagos nemi jellegei: tehát lányoknál például nem nőnek még a mellei, nem indult be a szőrösödés.

A jogász szerint azért is problémás a pedofíliát ide keverni, mert sokan tévesen azt gondolják, hogy szexuális határátlépéseket csak pedofilok követnek el. „Kutatások szerint legtöbbször olyanok követik el a szexuális határátlépéseket, akik a gyerekkel bizalmi kapcsolatban állnak, ilyen lehet egy családi barát, rokon vagy például egy edző.” Ráadásul a pedofília önmagában nem mindig jelent bűnelkövetést és büntetőjogi felelősségre vonást, hiszen sokan vannak, akik ugyan érzik, hogy a kisgyerekek iránt vonzódnak, de nem kezdeményeznek velük soha szexuális kapcsolatot.

Tehát aki tinédzserek iránt vonzódik, az a definíció és a jelenlegi szabályozás szerint nem számít pedofilnak, hiszen a 15 éveseknek már elkezdtek kifejlődni a másodlagos nemi jellegei. Az efebofília meghatározással nem igazán találkoztak a szakértők, de szerintük azt fontos tisztázni, hogy a jog szerint a 18 éven aluliak mind gyereknek számítanak, és őket speciális szabályok védik. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy valaki magát pedofilnak vagy efebofílnak definiálja.

A megelőzés a legfontosabb

A 18 év alattiak kiszolgáltatott helyzetben vannak és nagyon fontos, hogy ki, milyen hatással van az ő egészséges szexuális, erkölcsi, testi fejlődésükre – magyarázta lapunknak Stáhly Kata, pszichológus, a NEMECSEK Program vezetője. Szerinte egy iskolának fontos feladata azt is átgondolni, hogy ők mit tudnak tenni a hasonló esetek kiszűrése érdekében. Úgy gondolja, hogy a legtöbb energiát a prevencióra kell fektetni, de erre egyre kevesebb a lehetőség. Stáhly Kata a megelőzés érdekében két fontos dolgot emelt ki: az online tér felelős használatát és a szexuális nevelést. Fontosnak tartja, hogy az oktatási intézmények fordítsanak energiát az online biztonságra és arra, hogy a gyerekek a tanárokkal milyen kapcsolatban vannak a digitális térben.

„Nemcsak egy osztályfőnöki órán kell beszélni a menstruációról meg az óvszerhasználatról, hanem a szexuális edukációt holisztikusan kell nézni. A szexualitás szól a testről, lélekről, érzelmekről, határokról, nemet mondásról, beleegyezésről.” Ráadásul egy alá-fölé rendelt szexuális viszony legtöbbször a hatalmi pozícióról, nem a szexualitásról szól. A pszichológus szerint egy hétköznapi helyzetben egy kamasz diáknak még menő is lehet, hogy egy idősebb tanárral van szexuális kapcsolata. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy mindig a felnőtt felelőssége nemet mondani.

A szakértő azt is mondta, a tinédzser korra jellemző lehet a rajongás, ami gyakran éppen a népszerű tanárok felé irányul. A szexuális ragadozóknak pedig jellemzően imponál a gyerekek rajongása. Úgy vélte, azok a gyerekek a leginkább veszélyeztetettek, akiket elhanyagoltak, érzelmileg bántalmaztak, akik keveset tudnak, vagy nincs lehetőségük beszélni a szexualitásról, az érzelmeikről, a testükről. Akik nem tudták azt megtapasztalni, hogy a testük szentség, amiről ők dönthetnek.

„Hogy várjuk el egy 14-15 évestől, hogy nemet mondjon, ha korábban ezt nem tudta soha megélni, és nem tudott erről beszélni?”

– tette fel a kérdést.

A gyerekek védelme az új munkatársak felvételénél kezdődik

De hogyan fordulhat elő, hogy egy fiatalkorúakhoz vonzódó felnőtt egy iskolában dolgozik? „A gyerekek védelme az új munkatársak felvételénél kezdődik”, mondta lapunknak Stáhly Kata. Ők azt szokták javasolni az iskoláknak, hogy ne csak az erkölcsi bizonyítványt meg egy motivációs levelet kérjenek a pedagógustól, hanem legalább két embertől szerezzenek referenciát. Így talán kicsit több információt tudhat meg az iskola vezetése például arról, miért jött el valaki az előző munkahelyéről.

Ugyanis ha valakiről kiderül, hogy átlépett egy határt, és elküldik az iskolából, az nem biztos, hogy bármilyen dokumentumában megjelenik. Ha korábban volt büntetőeljárása esetleg emiatt, annak foglalkozástól eltiltás lehet a vége, úgy nyilván nem dolgozhat valaki ismét gyerekek között. Viszont ha korábban volt is szexuális kapcsolata kiskorúval, de megszakadt a bírósági eljárás, vagy feljelentés sem történt, akkor annak az ügynek sehol nem lesz nyoma.

A pszichológus szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy az iskolai működés átlátható legyen: tehát ha valaki problémát jelez, ne az legyen a kérdés, hogy hisznek-e a gyereknek, vagy sem. A megoldás az lenne, ha minden ilyen jelzést kivizsgálnának, annak lenne egy eredménye és a döntésnek következménye. Azt is mondta:

az angolszász országokban ma már nem tud úgy működni egy iskola, hogy a tűzvédelmi irányelve mellett ne legyen gyerekvédelmi irányelve is, mert egész egyszerűen nem kap engedélyt a megnyitásra.

Végül pedig az iskolának feladata az is, hogy a közösségi médiában megjelenő határátlépésekkel foglalkozzon. Az említett eset azért is derült ki, mert a pedagógiai asszisztens saját TikTok-oldalán beszélt a szexuális kapcsolatáról, és tartalmakat osztott meg a témáról, amiket ugyan 18-as karikával látott el, de ettől még bárki számára hozzáférhetőek voltak. Stáhly szerint ma már nem mondhatja azt egy iskola, hogy ami az online térben történik, ahhoz nincsen köze. „Az a közösség pont ugyanaz a közösség, mint akik napközben az iskolában vannak, így ma már az iskolának is van dolga az online biztonsággal.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!