Egy német nő több milliárd dolláros vagyont örökölt, de egyáltalán nem örül neki

2022. október 28. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Bosszantó” – mondjuk, ha már megint kétszer annyiba kerül a tejföl a kisboltban, mint múlt héten, „bosszankodunk”, ha elfogy a 95-ös benzin a benzinkúton, és az is elég „bosszantó” tud lenni, amikor a kormány egyik napról a másikra csökkenti a rezsicsökkentést, eltörli a katát, kivégzi a napelemeket, és elgáncsolja a szociálisan rászorulókat.

De semmi nem annyira „bosszantó”, mint megörökölni több milliárd dollárt – legalábbis Marlene Engelhorn Ausztriában élő német nő szerint, aki nagyszüleitől örökölte a mesés vagyont.

Amit legszívesebben befizetne adóként.

A New York Post cikke szerint az Engelhorn család többmilliárd dolláros vagyona Friedrich Engelhorn 1865-ben alapított BASF vegyipari vállalatától származik. A Forbes szerint a család nettó vagyonát 4,2 milliárd dollárra becsülik. Marlene sem panaszkodhatott: egy bécsi kastélyban nőtt fel, és francia nyelvű iskolába járt. Elmondása szerint kiváltságos életet élt, és „nagyon-nagyon szűk látókörrel” látta a világot. A főiskolán aztán egészen máshogy kezdett a vagyonról és annak eloszlásáról gondolkodni. Idén szeptemberben viszont megtudta, elhunyt nagyanyja után ő lesz a családi vagyon egy részének örököse.

„Az álomforgatókönyv az, hogy megadóztatnak” – mondta a 30 éves nő, aki inkább tehernek, mint áldásnak érzi a vagyont. A dolgot nehezíti, hogy Ausztria, ahol Engelhorn is él, 2008-ban úgy döntött, hogy eltörli az örökösödési adót. Ezért a nő megalapította a Tax Me Now nevű csoportot, amely egy olyan jómódú emberekből áll, akik azt szeretnék, hogy a vagyont a gazdagok nagyobb mértékű megadóztatásával osszák újra Németországban és Ausztriában.

Az örökösnő azzal érvel, a pénzt nem ő kereste meg, ezért nem illeti meg, és azt demokratikusan kellene újra elosztani. Szerinte az se jó megoldás, ha eladományozná, hiszen abban az esetben ő választhatná ki, hogy milyen szervezetnek adja a vagyont, amivel csak a kiválasztott csoport érdekeit tudná szolgálni.

„Szeretném, ha az adóügyi igazságszolgáltatás levenné a vállamról ennek a lehetetlen döntésnek a terhét” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!