Orbán Balázs anyák napján: Kritikai fajelmélet, woke, cancel culture

2022. május 1. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Anyák napján nem túl izgalmas a politikusok Facebook-oldalait nézegetni (hogy úgy általában mennyire izgalmas ez, az ízlés dolga, hírügyeletben mindenesetre nem árt), hiszen ilyenkor mindenki a sztenderd virágos, régi fotós, visszaemlékezős, köszönetnyilvánítós bejegyzésekben utazik. Idén is ilyenekkel volt tele délelőtt a Facebook magyar politikusok által lakott szeglete – egészen addig, amíg meg nem akadt a szemem Orbán Balázs miniszterhelyettes, államtitkár, miniszterelnöki politikai igazgató nem sokkal fél tíz után közzétett bejegyzésén.

„Ha arra a kérdésre, hogy milyen értékek mentén neveljük a gyermekeinket, mi, magyarok nem adunk érdemi választ, akkor mások teszik meg helyettünk. Az átvehető minták […] nem éppen kecsegtetőek. Egyes nyugati intézményeket bizonyos progresszív, szélsőliberális gondolkodás ejtette foglyul” – kezdi Orbán a közzétett videórészletben.

Mivel május első vasárnapján a gyereknevelésről nem nehéz az anyák napjára asszociálni, egészen meghökkentően üde színfolt a sok klasszikus poszt között, hogy végre ezen a jeles napon is hallhatunk olyan fontos témákról, mint hogy „egykor osztályharc volt, most rasszok harca van; egykor a történelem az elnyomók és az elnyomottak története volt, ma a nemek harcának története; egykor a vörös zászlót kellett magasra emelni, ma a szivárványos zászló lobog a mozgalmárok kezében”.

„Kritikai fajelmélet, woke, cancel culture – olyan szavak ezek, amelyekről a magyar szülők döntő többsége még csak nem is hallott, de egyes országokban szinte ellehetetlenítik az egyszerű szülök mindennapjait és az iskola normális működését”

– mondta Orbán Balázs, egyúttal biztosítva, hogy a magyar szülők egy kicsivel nagyobb része ismerkedhessen meg ezekkel a nyugati fogalmakkal.

Orbán amúgy is nagyot megy mostanában. Miután kiderült, hogy Elon Musk megvette a Twittert, az államtitkár gyorsan ki is írta az oldalra: „Most, hogy Elon Musk megvásárolta a Twittert, végre le tudom írni, miben hiszünk: Istenben, Családban, Hazában; és amiben nem hiszünk: világkormány, illegális migráció, genderpolitika.” Ez már csak azért is figyelemre méltó volt, mert egy tavalyi kutatás szerint a Twitter algoritmusa a jobboldali politikusok üzeneteit jobban felerősíti, mint a baloldaliakét, és ezt akkor maga a Twitter is elismerte. (Az államtitkár nemrég videóban nyilatkozott a Telexnek.)

Két órával az első vasárnapi posztja után aztán végül Orbán Balázs is beállt a sorba, és egy klasszikus anyák napi üzenettel is jelentkezett. Így tett egyébként a névrokona, Orbán Viktor miniszterelnök is, akinek az idei anyák napi üzenete annyira klasszikusra sikerült, hogy újra az egyszer már jól bevált tavalyi fotóval köszöntötte édesanyját:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!