Elon Musk azzal viccel, megvenné a Coca-Colát, hogy visszategye a kokaint a kólába

2022. április 28. – 06:03

Másolás

Vágólapra másolva

Miután 44 milliárd dollárért megvette a Twittert, alighanem a világ csúcsán érzi magát a világ leggazdagabb embere, Elon Musk, aki magyar idő szerint csütörtök hajnalban azzal viccelődött a már saját tulajdonában levő mikroblogos felületen, hogy következőnek a Coca-Colát veszi meg, méghozzá azért,

hogy visszategye a kokaint a kólába.

Legalábbis azt gondoljuk, hogy csak viccel, de ugye az egész „Musk megveszi a Twittert”-tánc is viccként indult, aztán ugye mi lett belőle. Hogy maga a felvásárlás hova vezethet, azt ebben a cikkünkben találgattuk.

Musk egy újságíróval történt üzenetváltásban már 2017 végén is csak annyival reagált a felvetésre, hogy ha annyi szereti a Twittert, akkor vegye meg, hogy „mennyibe kerül?”. Persze akkoriban valószínűleg jóval olcsóbban megkapta volna, mint a mostani 44 milliárd dollár. Aztán 2022 márciusában pörgött rá igazán a Twitterre, majd egy hónappal később meg is szerezte.

A Coca-Cola megvásárlásától egyébként némileg messze van, Musk vagyonát jelenleg 253 milliárd dollárra teszik, a Coca-Cola értéke viszont 284 milliárd, tehát az sem lenne elég, ha Musk mindenét eladná.

Kokain-kóla?

Na jó, de mi igaz a Coca-Cola kokainos múltjából? Lenne mit visszatennie Musknak a világszerte közkedvelt üdítőbe? A helyzet az, hogy igen, bár még a kezdetek kezdetén is csak elenyésző mennyiségű tiltott szer volt az üdítőben, ami pont hogy az „orvosi” alkotóelemeiről kapta a nevét, a kokacserje levelei és a kóladió is belekerült az italba.

A kokalevelek kivonatából általánosan előállított anyagok egyike a kokain, amelyből az a legenda született, hogy a mindenütt ismert üdítőital, a Coca-Cola valaha (vagy még ma is) kokaint tartalmazott. A teljes igazság annyi, hogy a Coca-Cola tartalmazott némi kokaint (pontosabban ekgonint, ami a levélből történő kivonás során alakul kokainná) az eredeti összetételében, de olyan mennyiségben, amelyet ma már nehéz megbecsülni, mivel a 19. században titokban tartották a formulát és a gyártási folyamatokat. Bármennyi kokain is volt jelen a kólában, az viszonylag kevés volt, és nem feltétlenül olyan formában, hogy bárkit is nagyon feldobott volna. Aztán ezt a minimális mennyiséget a századforduló környékén jelentősen tovább csökkentették, és 1930-ra lényegében teljesen eltüntették, írja a mindenféle álhíreknek utánajáró Snopes, bizonyítva, hogy a Coca-Cola kokainos múltja nem légből kapott.

(Bloomberg)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!