Egy kínai megyében betiltják a flancolós bulikat a párttagoknak

2021. május 13. – 20:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A délnyugat-kínai Funing megyében betiltják a szülinapi és más ünnepségek tartását párttagok és egyéb helyi társadalmi vezetők számára – írja a BBC. A Kommunista Pártnak az a szándéka ezzel a lépéssel, hogy takarékoskodásra késztesse az érintetteket, a születésnapi bulik és halotti torok ugyanis elég költségesek tudnak lenni Kínában, az emberek ezekkel fejezik ki a társadalmi státuszukat. Nemcsak esküvőkön, de temetéseken, születésnapokon is divat a készpénz ajándékozása, ez a szokás egyben a korrupció táptalaja, ezért most a 200 jüannál (22 dollárnál) nagyobb összegű pénzajándékok tiltólistára kerülnek.

A friss direktíva értelmében ettől a hónaptól nemcsak a szülinapi bulik, de a lakásavatók is tilosak az érintettek körében, előléptetések alkalmából sem szabad ünnepséget rendezniük.

Nem ez az első eset, hogy hasonlót húz a párt, 2015-ben például szintén egy antikorrupciós kampány keretében felszólították a tagságot, hogy tartózkodjanak a nyilvános pénzszórástól (ne járjanak extravagáns éttermekbe, bárokba, ne csatlakozzanak elit golfklubokhoz). Az állam vezetése évek óta tematizálja azt is, hogy az állampolgárok visszafogott, egyszerű esküvőket tartsanak, kerüljék a felvágós, pazarló eseményeket.

Jünnan tartományban az új rendelkezések értelmében mostantól a köztisztviselőknek le kell jelenteniük egy csomó részletet az esküvőkkel kapcsolatban, és szigorú limiteket kell tartaniuk. A vacsorán nem lehet több mint 20 asztal, ha étteremben tartják a rendezvényt, 50 jüan per fő alatt kell tartani a fogyasztási költségeket, otthoni evés esetén pedig asztalonként 300 jüant lehet költeni. Radikális változás lesz ez annak a körnek, amit így visszafognak a flancolásban: a mai szokások szerint egy átlagos esküvőre több száz vendéget hívnak meg, és a szervezés során rendesen szórják a pénzt, a vendégek pedig vaskos pénzajándékokat adnak a házaspárnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!