389 ezertől 1,08 millióig – interaktív térképen, hol mennyit keresnek ma Magyarországon

2024. augusztus 29. – 04:55

Másolás

Vágólapra másolva

Két budapesti kerületben egymillió forint fölött, egy borsodi járásban 400 ezer forint alatt alakult az idei első félévben a bruttó átlagbér – írtuk meg szerdán. Magyarország legmagasabb keresetű részei a második és a tizenkettedik kerület, legrosszabbul a cigándi és a gönci járásban élők keresnek.

Pontosabb képet kapunk a valódi bérkülönbségről, ha megnézzük, az összes járás közül melyikben mennyi a bruttó átlagkereset. Ezeket az adatokat térképre raktuk:

Az ábrán látszik, hogy Budapesten, és a főváros környékén keresnek a legjobban a dolgozó emberek, ezen kívül jellemzően a megyeszékhelyeken a legmagasabbak a keresetek. Érdekes, hogy bizonyos esetekben akár egy-egy cég is fel tudja húzni egy egész járás bérszínvonalát, a Paksi járás például valószínűleg az erőmű és a hozzá kapcsolódó üzemek miatt virít olyan zölden.

Legrosszabbul az ország északkeleti, keleti, délkeleti és délnyugati perifériáján lehet keresni, jellemzően olyan járásokban, amelyekben nincsenek nagyobb városok és üzemek.

De elég jelentős különbségek vannak még Budapesten belül is, a második kerületben 1,077 millió forint a bruttó átlagkereset, míg Csepelen csak 683 ezer.

Magyarországon egyébként a vagyon még a jövedelemnél is egyenlőtlenebbül oszlik el, a magyar háztartásoknak az MNB szerint átlagosan 26,3 millió forint pénzügyi vagyona van – mondani sem kell, hogy ez nem egyenlően oszlik el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!