26,3 millió forint megtakarítása van átlagosan egy magyar háztartásnak – csak ez kicsit egyenlőtlenül oszlik el

2024. augusztus 21. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

105 ezer milliárd forintra nőtt a magyar háztartások pénzügyi vagyona az idei második negyedévben az MNB előzetes adatai alapján. Ebbe az ingatlanok nem számítanak bele, de a lakosság többi vagyoneleme igen, például a készpénz, a részvény, az állampapír.

A 105 ezer milliárd forint rekordnak számít, ez háztartásonként 26,3 millió forintnyi pénzügyi vagyon lenne, ha nem lenne egyenlőtlenül elosztva. Az MNB egy korábbi felmérése szerint ugyanis a pénzügyi vagyon kétharmada a felső tíz százalék kezében van – emeli ki a Bank360 cikke.

Szerdán jelent meg az MNB friss jelentése az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláiról. Ebben azt mutatják be, hogy alakultak a magyar állam és a magyarországi háztartások pénzügyei az idei második negyedévben.

A jelentés szerint az idei második negyedévben korábban soha nem látott, 2723 milliárd forintos összeg került valamilyen pénzügyi eszközbe. Ezzel együtt az idei első félévben összesen 4440 milliárd forintot takarítottak meg a magyarok. Ez háztartásonként 1,1 millió forint lenne, ha egyenlően lenne elosztva.

A magyar lakosságnak ezzel párhuzamosan az idei első félév végére 15 333 milliárd forintnyi tartozása volt. Ez már egyenlőbben van elosztva, ugyanis több mint ötmillió magánszemélynek van összesen 6,9 millió hitelszerződése. A megtakarítások egyébként a második negyedévben is gyorsabban nőttek, mint a hitelek, a háztartások nettó pénzügyi vagyona így június végén 90 ezer milliárd forint volt, ami szintén rekordnak számít – írja a Bank360.

A Portfolio elemzése a háztartások pénzügyi vagyonán belül megkülönböztet egy megtakarítás nevű kategóriát, amelyben a készpénz, a folyószámla-betét, a nyugdíjtartalék, a részvények és hasonlók tartoznak. Ezekből idén a második negyedévben a lakosságnál 57 ezer milliárd forintnyi volt, ami az egy évvel korábbihoz képest nominálisan 18,1 százalékkal, reálértéken nagyjából 13,5 százalékkal több.

A második negyedévben így:

  • 457 milliárd forint halmozódott fel folyószámlabetéten;
  • 440 milliárd állampapírban;
  • és 431 milliárd befektetési jegyekben.

A legtöbb pénzt (nagyjából 13 ezer milliárd forintot) a magyarok továbbra is állampapírban tartják, de kezdenek feljönni emellé a befektetési jegyek (12 ezer milliárd forint). Ez utóbbiak állománya egy év alatt 37 százalékkal növekedett, ami azt jelzi, hogy a magyarok az utóbbi időben nyitottabbak lettek a korábbinál kockázatosabb befektetésekre.

Az MNB adatsora egybecseng Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdai nyilatkozatával, amelyben arra panaszkodott: a magyarok pénzügyileg egyre óvatosabbak, fogyasztás helyett inkább félreraknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!