861 településen ma sem lesz érdemi verseny a polgármesteri székért

Másolás

Vágólapra másolva

A Választási Földrajz már korábban megírta, hogy öt évvel ezelőtt rekordmennyiségű településen volt csak egy polgármesterjelölt, így nagy választékuk és izgalmuk nem volt a választóknak, jelentősen alacsonyabb is volt a részvétel, mint a többi településen.

Idén is jelentős mennyiségű településen maradt csak egy polgármesterjelölt, de elmaradt az öt évvel ezelőtti rekordtól. Ma ugyanis 861 olyan település van, ahol a választópolgárok csak egy polgármesterjelöltet találnak a szavazólapon.

A települések jelentős része aprófalu, hiszen a 861-ből 574 olyan, ami ezer fő alatti, viszont van hat darab olyan 10 ezer fő feletti városunk is, melyben nincs kihívója a szavazólapon árválkodó jelöltnek. A legnagyobb ezek közül Százhalombatta, ahol a 2006 óta városvezető Vezér Mihály idén már nem kapott kihívót.

Ezenkívül még Dabas, Mezőkövesd, Abony, Kiskőrös és Tiszafüred található ezen a listán, így nagyon úgy tűnik, hogy ez egy kifejezetten alföldi jelenségnek is tekinthető, ha erről a népességnagyságról beszélünk.

Mindenesetre érdekes lesz, hogy az idei európai parlamenti választások tudják-e majd növelni ezen települések részvételét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!