Csütörtök reggelig ezernél is kevesebb embert mozgatott meg az V. kerületi előválasztás

2024. április 18. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggelig 900-nál is kevesebben szavaztak az V. kerületi ellenzéki előválasztáson a Telex információ szerint, ami úgy tűnik, messze alacsonyabb részvételt fog jelenteni, mint a múlt vasárnap zárult XII. kerületi előválasztásnál volt.

Április 15-18. között tartják az V. kerületi (Belváros – Lipótváros) előválasztást, ahol végül két induló állt rajthoz:

  • Kovács Alex Gábor, korábbi szocialista önkormányzati képviselő, akit most egy helyi civil szervezet (Tiéd a Belváros Egyesület) támogat,
  • valamint Juhász Péter, aki mögé egy sor ellenzéki párt, de még a Jakab Péter féle Nép Pártja is felsorakozott. Juhász korábban szintén itt a Belvárosban volt önkormányzati képviselő és számos olyan korrupciógyanús esetet tárt fel, amiben Rogán Antal, akkori 5. kerületi polgármester személyének érintettsége is felmerült.

Jelenlegi információink szerint, eddig mindössze 866 választó adta le szavazatát, 13 százalékuk szavazott online. Ráadásul míg hétfőn 365 szavazat érkezett, másnap már csak 234. A szavazás csütörtök este hatig tart, ez alapján valamivel ezer fölötti lesz a végső szám.

De mit is jelent ez az 5. kerület szempontjából?

A kerület választási névjegyzékében valamivel több mint 20 ezer választó található, de rengeteg külföldi állampolgár él a kerületben (kb. 5 ezer fő), párhuzamosan azzal, hogy a városrész egyre inkább elveszíti lakóhely funkcióját és helyette az üzleti élet és a turizmus veszi át a városrész irányítását. Ha a megengedőbb számítást végezzük el – mivel azt feltételezzük, hogy az itt élő nem magyar állampolgárokat nem hozta lázba Kovács és Juhász párviadala –, a kapott részvételi adat így is nagyon gyenge, mindössze 5 százalék. Amennyiben a választási részvételt, a tényleges önkomrányzati választási névjegyzékkel végezzük el (immáron külföldi lakosokkal), akkor ez a részvételi adat még lejebb kúszik, egészen 4 százalékra.

Összehasonlításképpen, a múlt vasárnap zárult, hatalmas Kutyapárt-győzelembe torkolló 12. kerületi előválasztás részvétele 14 százalékos volt.

Ahogy arról korábban írtunk, az V. kerület továbbra is kemény diónak számít az ellenzék számára. 2014 óta ugyanis a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. A jelenleg is regnáló polgármester pont Juhásszal szemben nyerte el a megbízatását; 2014-ben az ellenzéki politikus alig 30 százalékot szerzett, miközben ellenfele a szavazatok 54 százalékát szerezte meg. Juhász akkor a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle, de aztán lemondott a kerületi képviselőségről, mert az akkor még létező Együtt párt elnöki feladataira és az országos politikára akart koncentrálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!