Vitézy győzelme és veresége esetén se utasítja el elvi alapon az együttműködést Karácsonnyal

Vitézy győzelme és veresége esetén se utasítja el elvi alapon az együttműködést Karácsonnyal
Fotó: Podlussány Máté

Másolás

Vágólapra másolva

Mennyire ambivalens a kormányhoz való viszonya, mikor volt a meghasonulásának pillanata, minek látja a Mol-tornyot, és lát-e olyan összeesküvést, hogy Ungár Péter anyja, Schmidt Mária vágya volt, hogy ő vigye el Orbán Viktornak ezüsttálcán Karácsony fejét – ezekről beszélt Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje Puzsér Róbertnek a Hard Talk nevű beszélgető show-ban péntek este. A beszélgetés érdekesebb pontjait foglaljuk össze.

Milyen Vitézy Dávid viszonya a kormánnyal?

Ambivalens, válaszolta a főpolgármester-jelölt Puzsér Róbert kérdésére. Szerinte volt egyfajta várakozás 2010-ben, hogy az a nyugatosság folytatódik, amit az első Orbán-kormány képviselt, de ehelyett más következett. Volt egy erős revansvágy a Fideszben, és teljesen be akarta játszani a terepet. Jöttek az újabb és újabb kétharmadok, de a mindig felbukkanó vágyak ellenére sem konszolidálódott a hatalom. A kormányzati akarat minden ügyben elmegy a falig, és ha akadály van, akkor legfeljebb néha korrigál. Erős gazdasági-politikai koncentráció jött létre, ebben élünk most Vitézy szerint.

Mikor jött el a meghasonulás pillanata?

Vitézy emlékei szerint több ilyen pillanat is volt. Az első ezekből a BKK-ból történt kirúgása. Úgy volt, hogy a 2014-es választás után folytatják az addig folytatott munkát, méghozzá a BKK addigi sikerei miatt. De aztán mégis mennie kellett a BKK éléről, méghozzá, mint Tarlós István is elismerte egy interjúban, az orosz metró ügye miatt.

Fotó: Podlussány Máté
Fotó: Podlussány Máté

Hogyhogy ez után a nagy szakadás után mégis maradt, és a BFK vezetője, majd államtitkár lett?

Van ez a rendszer, ami van, ebben élünk, válaszolta Puzsér kérdésére Vitézy. Vannak benne lehetetlennek tűnő dolgok, amiket az aktuális berendezkedés egyszerűen nem enged megcsinálni, de néhány pillanatban kialakul egy rés a pajzson, amit ki kell használni. Ilyen volt a BKK felállítása is, ami elképzelhetetlennek tűnt 2010 előtt, majd aztán később is, mégis sikerült. Ezért maradt a különböző kormányzati funkciókban továbbra is. Közben sok mindennel nem tudott azonosulni, amit a kormány csinált, de inkább csak a saját szakterületére koncentrált. Hozzátette: sok emberről tud a kormányzatban, aki hasonlóan gondolkozik, ha nem is a csúcspolitikai szinten.

Miért éri meg az LMP színeiben indulni, mit tud adni Vitézynek a párt?

Sok segítséget kapott a párttól a kampányhoz, válaszolta erre a főpolgármester-jelölt. Aktivistákat, terepmunkát, kerületi politikai jelenlétet. Az LMP vette rá, hogy egyáltalán elinduljon a főpolgármesteri székért.

Kampánypénzt is adtak? Ungár Péter a zsebébe nyúlt?

Igen – hangzott Vitézy határozott válasza. Hozzátette, hogy emellett nagyon sok társadalmi támogatás érkezett a honlapon keresztül, méghozzá nem anonim módon, a szabályoknak megfelelve.

Milyen a kapcsolata Schmidt Máriával, Ungár Péter anyjával? Nem ő szeretné, hogy az indulásával Vitézy vigye el Orbánnak ezüsttálcán Karácsony fejét?

Nincs semmilyen kapcsolata Schmidt Máriával, felelte erre Vitézy, aki nem is lát semmilyen politikai összeesküvést sem. Nem is érkezik semmi támogatás a kormány felől, például a kormánymédia egyáltalán nem kereste a kampányban. Egy kivétellel: négy hete adott egy interjút a Magyar Nemzetnek, ami máig nem jelent meg. Vitézy úgy látja, hogy a Fidesz a fővárosi kampányban inkább a saját táborát akarja összefogni Szentkirályi Alexandra mögött. Véleménye szerint Szentkirályi egyébként nem fog visszalépni, mert a Fidesz nem így működik, és a listás választáson sem akarnak bukni főpolgármester-jelölt nélkül.

Ha nyer, kínál-e pozíciót a városvezetésben Karácsonynak, vagy ha Karácsony nyer, vállal-e helyettesi pozíciót, ha felkérik?

Vitézy szerint ha ő nyer, akkor Karácsony úgyis DK-frakcióvezető lesz, ezért együtt kell működni vele. Akár még pozíciót is kínálhat Karácsonynak, amennyiben biztos abban, hogy Karácsony is az ő programjának végrehajtásán dolgozna, és sehogy máshogy nem lehet közgyűlési többséget biztosítani. Mint mondta, ennek nincs személyes akadálya. Elvi alapon attól sem zárkózna el, hogy Karácsony győzelme és felkérése esetén ő legyen helyettes. Annak pedig örülne, ha Bardóczi Sándor főkertésszel és Erő Zoltán jelenlegi főépítésszel esetleg együtt tudna dolgozni később.

Kitiltaná-e városrészekből autókat, és ha igen, honnan?

Vitézy szerint Budapest ma nem gyalogosbarát város, a sétálhatóságán segíteni kell. Példának a pesti alsó rakpartot említette, ahol Újpesttől Csepelig összefüggő sétányt szeretne. A másfél méter széles járdákat mindenhol vissza kell alakítani, ne lógjanak rá a parkoló autók, tette hozzá. Közölte, hogy gyalogos érdekvédelmi biztost akar majd.

Mit szól a Mol-toronyhoz, magasházpárti-e?

A Mol-toronyról Vitézy azt gondolta, hogy egy elhibázott történet. De ha már belevágtak, rendesen kellett volna megcsinálni, nem ilyen „fallosznak indult, de nem az lett belőle típusú” dolognak. Szerinte egyébként önmagában egy toronyház, ha van súlya, jelentősége, koncepciója, tömegközlekedése, akkor még lehet jó is, majd hozzátette: ezt annak ellenére mondja, hogy nem magasházpárti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!