100 százalék közelében a feldolgozottság: az ellenzék két mandátumot nyert, a Mi Hazánk bukott egyet

2022. április 9. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat kora délutánra több szavazókörben 100 százalékra ugrott a feldolgozottság, ahogy fokozatosan számolták meg a külképviseletekről hazahozott, külföldön leadott illetve átjelentkezett szavazatokat. A határon túliak levélszavazatait már délelőtt megszámolták, ezek közel 94 százaléka érkezett a Fidesz-KDNP-re. A friss adatok alapján a Fidesz-KDNP összességében már több mint 3 millió szavazatot szerzett.

A nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adhatták le szavazatukat a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat csütörtök délutánig Magyarországra szállították, a hétvégén pedig megszámolják őket.

A kora délutáni állás szerint az újonnan megszámolt szavazatoktól változott némileg a mandátumok eloszlása a parlamentben, úgy néz ki, egy plusz helyet már nyert az ellenzék a korábbi állapothoz képest. Így délután fél 3-as állás szerint bejut a momentumos Bedő Dávid, aki 38. a közös listán, a Fidesz-KDNP-nél pedig kiesik Pesti Imre, aki 54. a listán.

Változott az egyéni mandátumok száma is. Az egyéni körzetek közül csak a budapesti 13-as oevk-ban fordult meg az állás a külképviseleteken szavazók és az átjelentkezők voksai miatt. A fideszes Szatmáry Kristóf (Fidesz-KDNP) addig mindössze 38 szavazattal vezetett Vajda Zoltán (Egységben Magyarországért) előtt. Végül az ellenzéki jelölt nyert, közel 500 szavatos különbséggel.

Frissítés (20:36):

Ezzel eggyel nőtt az ellenzék mandátumainak száma, viszont 99,99 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP is szerzett egy plusz mandátumot, mégpedig a Mi Hazánk kárára.

Így néz ki most az Országgyűlés összetétele:

  • Fidesz-KDNP: 135 mandátum
  • Ellenzéki összefogás: 57 mandátum
  • Mi Hazánk: 6 mandátum
  • Nemzetiségi képviselő: 1 mandátum

A korábbi állapothoz képest Pakusza Zoltán nem jut parlamenti mandátumhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!