38 szavazatos hátrányból fordított az ellenzék jelöltje a XVI. kerületben

2022. április 9. – 16:55

38 szavazatos hátrányból fordított az ellenzék jelöltje a XVI. kerületben
Az ellenzék jelöltje, Vajda Zoltán – Fotó: Vajda Zoltán Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerült fordítania az ellenzék jelötjének, Vajda Zoltánnak a Budapest 13. számú egyéni választókerületében, miután szombaton megszámolták az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók voksait. Addig a XVI. kerület jelenlegi fideszes képviselője, Szatmáry Kristóf vezetett, azonban előnye csupán 38 szavazat volt Vajdával szemben. Elvileg több választókerületben is megfordulhatott volna az állás, de ez végül csak a XVI. kerületben történt meg.

Vajda 468 szavazattal győzte le Szatmáryt, az ellenzék jelöltje a szavazatok 45,46 százalékát szerezte meg (25 080 szavazat), míg fideszes ellenfele 44,61 százalékot (24 612 szavazat) szerzett.

Még nem volt hivatalos végeredmény, amikor Vajda Zoltán bejelentette, hogy nyert, Szatmáry Kristóf pedig elismerte vereségét. Vajda Zoltán az MSZP frakciójába ül majd be, a szocialistáknak 10 képviselőjük lesz a parlamentben, több, mint amennyi a Jobbiknak. Szatmáry egyébként mindenképp bent lesz a parlamentben, mivel befutó helyen szerepelt a listán.

Vajda győzelmével az ellenzék eggyel növelte egyéni mandátumainak számát, értelemszerűen a Fidesz mandátumainak száma ugyanennyivel csökkent.

Így jelenlegi állás szerint az ellenzéknek 57 mandátuma van, a Fidesz-KDNP-nek pedig 134, azaz a kormánypártoknak ugyanúgy kétharmados többségük lesz az új parlamentben.

Vajda győzelme azt is jelenti, hogy az ellenzék a 18 budapesti egyéni választókerületből 17-et megnyert, a kormánypártok részéről egyedül Dunai Mónika tudott nyerni a XVII. kerületet magába foglaló Budapest 14. oevk-ban. Vidéken viszont tarolt a Fidesz-KDNP, 86 egyéni választókerületben nyertek a 88-ból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!