Ellenzéki roma képviselő: A cigányság veszítheti a legtöbbet, ha összeomlik a Fidesz rendszere

2022. április 7. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

A cigányság lesz az egyik legnagyobb vesztese annak, ha összeomlik a Fidesz osztozkodáson alapuló rendszere, mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában Berki Sándor, a Párbeszéd kisebbségi és etnikai referense. Berki egyike annak a három roma származású képviselőnek, aki helyet kapott a közös ellenzéki listán. 15. helyének köszönhetően be is jutott a parlementbe, ahogy egyébként a két másik roma képviselőjelölt, Lőcsei Lajos és Varga Ferenc is.

Így összesen négy roma képviselő lesz a parlamentben, Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos a Fidesz–KDNP listájáról jutott be. Ő volt az, aki egy kiszivárgott hangfelvétel szerint szerződéseket és támogatásokat ígért a „körön belül lévő” ORÖ-képviselőknek. Egy másik felvételen pedig arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium alkalmazottjaként mindenkiről tud mindent.

Berki kész lenne együttműködni Sztojkával a romák érdekében. Berki szerint mindenki gyorsan elfelejtette, hogy nemrég még milyen kommunikációt folytatott a Fidesz a cigányságról. „Nagyon remélem, hogy ez nem jön elő megint, de ha mégis, akkor nekünk nagy szerepünk lesz abban, hogy azonnal fellépjünk ellene.”

A Párbeszéd politikusát is meglepte a Fidesz újabb kétharmados győzelme, nem gondolta volna, hogy ennyire elverik az ellenzéket vidéken. „Budapesten, ha kicsit rosszabb eredményt is értünk el, mint négy éve, azért szépen teljesítettünk, vidéken viszont teljes kudarcot vallottunk. Bedőlt, mint egy dominó.” Berki szerint ennek az lehet az oka, hogy az ellenzék magára hagyta a vidéket, nem voltak jelen.

Úgy gondolja, hogy a következő négy évben önmagában nem lesz elég a parlamenti politizálás, ettől függetlenül fel kell venniük a mandátumot. „Fontos, mert az is egy fórum, ahol visszajelzéseket tudunk adni, és néha megjelenünk legalább a tévében, az emberek látják, hogy ott vagyunk és dolgozunk.” Több terepmunkára lesz szükség, beszélgetni kell az emberekkel. Bár a teljes ellenzéki összefogás nem vezetett eredményre, a szövetségnek valamilyen formában együtt kell maradnia, tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!