NVB: Törvényt sértettek a Gattyán-párt kéretlen sms-ei

2022. április 6. – 20:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Megoldás Mozgalom megsértette a választási eljárási törvény közvetlen politikai kampányra vonatkozó előírását, amikor több választópolgárnak is, azok kifejezett hozzájárulása nélkül küldött kampány-sms-t – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán.

A bizottság közleménye szerint két választópolgár is kifogásolta, hogy a szavazás előtti szombaton

„A nagy pénzrablásnak vége. Megoldás Mozgalom, Április 3. X.”

tartalmú sms-t kapott. A választópolgárok azt állították, korábban nem járultak hozzá személyes adataik politikai tartalmú üzenetek továbbítására történő felhasználásához.

Az NVB megállapította, hogy a Megoldás Mozgalom megsértette a választási eljárásról szóló törvény közvetlen politikai kampányra vonatkozó előírását. A jogszabály ugyanis előírja, hogy a választópolgárnak választási kampányanyag emailcímre vagy telefonszámra jogszerűen csak úgy juttatható el, ha a kampányanyagot küldő kifejezett felhatalmazással rendelkezik a választópolgártól ezen adatai kezelésére.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Pár nappal a választások előtt a Megoldás Mozgalom aktivistái több közlekedési csomópontban is ellepték Budapest belvárosát, az aktivisták A nagy pénzrablás című sorozatból ismert jelmezeket hordták, az sms szövege is erre utalt.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!