Hadházy: Ez egy elcsalt választás volt

2022. április 4. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az összefogás kevés. Teljes megújulás és igazi ellenállás kell – írta Facebook-bejegyzésében a választás másnapján Hadházy Ákos. Szerinte a mostani egy elcsalt választás volt, itt említi többek között a kormánypropagandát, a közmédia szerepét, a szavazatvásárlást, a levélszavazatok körüli botrányokat. Emiatt az ellenzéknek nem szabad még egyszer ilyen körülmények között elindulnia a választásokon.

Az Országgyűlés alakuló ülésén is csak akkor szabad részt vennie az ellenzéknek, ha garanciát kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét, például visszaállítják a képviselők szabad belépési jogát közintézményekbe. „Aki az imént említett jogosítványok biztosítása nélkül a parlamentben külön fizetéssel járó tisztséget vállal (jegyző, alelnök, bizottsági elnök stb.), az hajlandó elvállalni a díszletellenzéki szerepét, és lemond a közös kiállás, érdekérvényesítés politikájáról. ”

Hadházy Ákos az Egységben Magyarországért ellenzéki kampányzáró eseményén a 2022-es országgyűlési választások előtti napon – Fotó: Huszti István / Telex
Hadházy Ákos az Egységben Magyarországért ellenzéki kampányzáró eseményén a 2022-es országgyűlési választások előtti napon – Fotó: Huszti István / Telex

Hadházy szerint ki kell mondani, hogy az elcsalt választáson hatalmat kapott kormány törvényjavaslatairól vitatkozgatni ugyanúgy kollaboráció lenne, mint ahogy Putyin parlamenti „ellenzékének” munkája is csak Putyin hatalmának legitimálására elég.

„A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat.”

Az ellenzéki pártok, képviselők közös felelőssége, hogy az országgyűlés alakuló ülése előtt közös választ adjanak a választóiknak erre a tragikus helyzetre. Azzal zárja a posztját, hogy:

„A következő napokban el kell végezni a gyászmunkát! Nem lesz egyszerű, mert sokan elvesztették minden reményt és a helyzet tényleg tragikus. Aztán neki kell állni újratervezni mindent és dolgozni újra, hogy a tragédia ne legyen végzete.”

Hadházy Ákos egyébként megnyerte a maga választókerületét, a szavazatok 53,47 százalékát szerezte meg Budapest 8-as számú választókerületében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!