A külképviseleteken már elkezdődött a szavazás, elsőként a dél-amerikai magyarok voksolhatnak

2022. április 2. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat délelőtt 11:00-kor, 19 órával az itthoni urnák nyitása előtt megkezdődött a szavazás Magyarország külképviseletein, erről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt egy Facebookra feltöltött videóban. Elsőként Dél-Amerika keleti országaiban, Argentínában, Brazíliában és Uruguayban járulhattak az urnákhoz az ott tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező szavazók.

Külképviseleten szavaz? Küldjön nekünk képet és beszámolót az ugyelet@telex.hu címre, hogy hogyan halad a szavazás, és mekkora a sor! Kiemelt figyelemmel követjük a külföldi szavazás fejleményeit, a londoni szavazásról pedig a helyszínről is tudósítunk majd.

Innentől nyugati irányba haladva egymás után nyitnak majd a külföldi szavazókörök. Az utolsóként Nyugat-Afrikában nyitják majd meg az urnákat, magyar idő szerint vasárnap reggel 8-kor, azonban ott is lezárul majd a szavazás az itthonival egy időben.

Szijjártó videójában megerősítette, amit már tudni lehetett néhány nap óta, hogy az a hatvan magyar, aki Sanghajban regisztrált, nem tud majd szavazni a járvány okán bevezetett lezárások miatt.

A felmérések szerint mintegy 400-500 ezer külföldön élő, dolgozó vagy ott tanuló, ám magyarországi lakcímmel rendelkező választókorú állampolgár lehet a világban. Ennek ellenére mindössze alig több mint 65 ezren regisztráltak a külképviseleti szavazásra idén.

Azt, hogy sok külföldön élő magyar csak milyen nehézségek árán jut el a külképviseletekre, hogy gyakorolja legalapvetőbb állampolgári jogát, és mekkora problémát okoz nekik az, hogy ők nem tudnak levélben szavazni, egy korábbi cikkükben érintettek beszámolói alapján mutattuk be.

A március 25-i határidőig egészen pontosan 65 716 külföldön élő, magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgár kérelmezte a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. Ez a szám 2018-ban 58 356 volt, azonban ennél kevesebben voltak azok, akik el is jutottak szavazni. A legtöbben idén Londonban (8100), Münchenben (4600) és Stuttgartban (3700) terveznek voksolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!