Márki-Zay Péter: Nekünk van programunk, de persze a Fidesznek is, csak azt úgy hívják, hogy Pegasus

2022. április 1. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

Hogy Orbán Viktor hazudik, az nem újdonság – kezdte Márki-Zay Péter az ATV esti műsorában, a választás előtti – vélhetően – utolsó interjújában. Az ellenzék nagyobb pártjainak miniszterelnök-jelöltje a stúdióban is bemutatta azt a Magyar Közlönyt, amely szerint a magyar kormány határozatban engedélyezte a NATO csapatainak és egyéb haderejének magyarországi állomásoztatását. Márki-Zay szerint egyetlen NATO-tagállam sem akar katonákat küldeni az orosz–ukrán háborúba, kizárólag fegyverekkel támogatnák Ukrajnát, és szerinte Orbán Viktor ezzel kapcsolatban is kizárólag hatalma megtartása érdekében hazudozik, éppen ezért nem véletlen, hogy a kormányfő valamennyi kampányrendezvénye titkos, legalábbis a független sajtó elől elzárt, hiszen

Orbán nem tudna választ adni az idevágó kérdésekre.

Márki-Zay több példát hozott – azonkívül, hogy ő nem hazudna a témában – arra, hogy mit csinálná másként a kormány helyében. A kormányfőjelölt szerint ő nincs az atomerő ellen, csak a Paks II. beruházás felülvizsgálatát írták elő az ellenzéki pártokkal a közös kormányprogramban, éppen azért, mert tudni kell, és megfelelően kivizsgálni azt, hogy mi a leggazdaságosabb megoldás Magyarország számára ebben az Oroszországgal eddig bonyolított üzletben. Ugyanakkor Márki-Zay szerint a mostani, az orosz érdekeket maximálisan kiszolgáló beruházás ezen az úton semmiképpen sem folytatható, éppen ezért az ő kormányra kerülésével semmiképpen sem maradna meg a megállapodás a jelenlegi formájában, már csak azért sem, mert hét év alatt hét évet késett ez a projekt, ami már most is jelentős károkat okozott a magyar adófizetők számára.

„Nekünk van erre programunk, de persze a Fidesznek is, csak azt úgy hívják, hogy Pegasus”

– humorizált a miniszterelnök-jelölt az oroszokkal kapcsolatos együttműködést érintő kérdésre. Márki-Zay Péter szerint ugyanakkor aligha vehető viccesen mindaz, amit szerinte különböző kormánytagok már bevallottak, azaz hogy – az ellenzéki állítások szerint legalábbis – a Fidesz megszorításokra készül, ezzel szemben ő maga áfacsökkentést tervez a durvuló infláció és áremelkedés ellensúlyozására. Arra a többszöri kérdésre Márki-Zay a szakértői kormányzás és az erős forint igényének megfogalmazásával válaszolt, hogy a mostani árstopokat fenntartaná-e, és ha igen, miként tartaná fenn május után.

Márki-Zay Péter szerint tény, mert „minden kutatás azt mutatja”, hogy egy nyílt miniszterelnök-jelölti vitával kiderülne: a Fidesznek nincsenek érdemi válaszai az ország valós problémáira, sőt, úgy vélte: Orbán Viktor maga a probléma. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ez a magyarázat mindarra, ami az utóbbi napokban a kormányfő titkos országjárása, kampánya, valamint a Fidesz gyakorta változó ígéretei és üzenetei mögött áll.

Márki-Zay beszélt továbbá a Medián közvélemény-kutatásáról, amelyet szerinte Orbán maga is megrendelhetett volna, és éppen úgy és ott hozott volna nyilvánosságra, ahogyan az a napokban történt, mert ez adott esetben demoralizálhatja az ellenzéki szavazóközönséget, letörheti a reményeket és letörheti a részvételi hajlandóságot az ellenzéki szavazótáborban.

„Minden elképzelhető, de azt előre mondom, hogy ez a választás nem lesz, nem tud demokratikus lenni”

– mondta Márki-Zay az esélyeket firtató kérdésre, majd pedig a hazai nyilvánosság torzítását érintő, az elmúlt 12 éves kormányzati intézkedéseket soroló, valamint a jelenlegi médiaviszonyokat kritizáló érvelését hozta erre bizonyítékként. „Ennek ellenére igyekszünk megnyerni ezt a választást, hiszen:

az már önmagában is a magyar nemzet elképesztő erejét mutatja, hogy 12 év agymosás után, és a jelenlegi médiaviszonyok között erre ilyen jelentős esélyünk mutatkozik”

– mondta Márki-Zay, hozzátéve, világos, hogy vasárnap minden egyes szavazat számítani fog.

Megelőzően Márki-Zay azt közölte, nem fogják következmények nélkül hagyni a választási csalás gyanúját felvető ügyeket. Amikor pénteken kora este a kormányfőjelölt megtartotta utolsó rendkívüli beszédét a Facebookon is, abban Orbán Viktor székesfehérvári kampányzáró beszédére is reagált, melyben, a miniszterelnök arról beszélt, „még két nap van hátra, és aztán partraszállás.” Orbán Viktor az ellenzék hatalomra kerülését érintő, általa vélt veszélyeket felsorolva arról beszélt, háromnapnyi kemény munkával négy biztonságos és nyugodt évet nyerhetnek hívei.

A minderre reagáló Márki-Zay-videó elején az ellenzéki jelölt arról beszélt, hogy szerinte a „győzelem kapujában” állnak, és röviden összefoglalta az ellenzéki összefogás történetét is, kiemelve, hogy az ellenzék igenis erősödik. Dávid és Góliát küzdelméhez hasonlítható az idei választás, de „12 év agymosás után”, most van esélyük leváltani Orbán Viktor rendszerét, mondta.

A változatos módszereket, amivel a jelenlegi miniszterelnököt rejtegetik a magyar sajtó elől, ebben a videóban mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!