Az Európai Ügyészségnél is feljelentést tesz az ellenzék az elégetett erdélyi levélszavazatok miatt

2022. április 1. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Mindennek van határa, még a határon túli nemzettársaink kihasználásának és felhasználásának is Orbán Viktor hatalmának megőrzése érdekében; vagy hogy a kormánypártiak is megértsék: a család az család, de a csalás az csalás!

– szellemeskedett az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A politikus arra reagált, hogy Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Már kitöltött szavazólapokról van szó, az egyiken kivehető az ellenzéki koalícióra behúzott X, a másikon pedig az látható, hogy valaki a Mi Hazánkra adta le voksát. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) is feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Fotó: Olvasói fotó / Transtelex
Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Ujhelyi egyértelműen a Fideszt tette meg a – nyilvánvalóan a választási csalás gyanúját felvető – eset felelősének. Szerinte a Fidesz évek óta építi hatalmi manipulációját és szatellit-szervezetekkel, állami és uniós pénzzel dotált alapítványokkal „tudatosan csalnak a választáson leadott levélszavazatokkal”.

A levélszavazási rendszerről és annak fonákságairól egyébként itt írtunk bővebben.

Ujhelyi István a Fidesszel szövetségesi viszonyt ápoló Romániai Magyar Demokrata RMDSZ politikusait is megszólította: sokkal többet tettek már le az asztalra ahhoz, mintsem, hogy Orbán hatalmát szolgálják és pénzért hozzájáruljanak a választási csaláshoz. A szocialista politikus az ellenzéki szövetség nevében egyértelművé tette, hogy a most kibukott botrány választóvonalat jelent, annak következményei pedig érdemben túlmutatnak a most vasárnapi választáson.

A szocialista politikus bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesznek

  • a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál (ez a rendőri szerv koordinál a romániai és magyar hatóságok között)
  • választási csalásban érintett alapítványok uniós támogatásai miatt az Európai Ügyészségnél – amelynek Magyarország még nem, de Románia már tagja,
  • az EBESZ választási megfigyelőinek nem szóltak, mert ők már tudomással bírnak az ügyről, ami jelentésükben ez is szerepelni fog.

A választási csalások további bizonyítékaként Ujhelyi felolvasta és bemutatta többek között Csibi Attila Zoltán RMDSZ-es polgármester posztjait, amelyben arra buzdította a határon túli magyarokat, hogy a szavazócsomagokat adják át munkatársaiknak, akik majd eljuttatják azokat a konzulátusra, sőt még a „kitöltésében is segítenek”. Az erdélyi polgármester büszkélkedett is azzal a közösségi oldalán, hogy több mint hat és félezer borítékot dobott be saját kezűleg az urnába. Az MSZP EP-képviselője a helyiek beszámolójára hivatkozva azt mondta: a Fidesz érdekében működő szervezetek azzal tévesztik meg a helyi magyarokat, hogy a román posta megbízhatatlan, ezért kell nekik elvinniük a szavazócsomagokat, azonban, hogy azokkal útközben mi történik, már senki nem tudja garantálni. Ujhelyi azt is kijelentette,

az ellenzéknek tudomása van arról: minden választási évben központi utasítás, hogy a Fidesz javára hány százaléknak kell kijönnie a levélszavazatokból.

Az MSZP politikusa felhívta a figyelmet, hogy az elcsalt levélszavazatok ügye „vastagon” része lesz a jogállamisági eljárásnak is, és amelynek következménye az uniós források befagyasztása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!