Erdélyi magyar vezetők szerint egyértelműen el kell ítélni az orosz agressziót, Moszkva valójában nem a kisebbségek helyzetén akar segíteni

2022. március 15. – 18:26

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Miután határozottan elítélte az orosz agressziót, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a magyar kormány mellett kampányolt Máramarosszigeten, a március 15-i rendezvényen.

A Fidesznek és Orbán Viktornak kampányolt az RMDSZ elnöke március 15-én Máramarosszigeten. Nem véletlenül választották helyszínnek az ukrán határmenti várost, hiszen az RMDSZ karitatív megmozdulásai is főleg erre a vidékre összpontosulnak.

Kelemen Hunor a beszédében kemény bírálatot fogalmazott meg az orosz agresszióval szemben. „Egyetlen nép sem jogosult arra, de egyetlenegy sem, hogy egy másik népet megfosszon a szabadságától. És egyetlen, de egyetlen állam sem kapott arra felhatalmazást, hogy egy másik állam létére törjön, területeit elfoglalja és polgári lakosságát legyilkolja vagy elűzze otthonról” – mondta. Minden szabadságszerető ember ma az ukrán nép mellett, a szabadság oldalán áll, szemben az agresszorral, szemben az orosz invázióval. „Mi magunk is így teszünk. Ma ez az egyetlen helyes magatartás” – hangsúlyozta.

Kelemen szerint mi, magyarok megtapasztaltuk, hogy kelet felől nem számíthatunk biztonságra, jólétre és szabadságra.

Kelemen Hunor az eddigi óvatos, semlegesebb megnyilvánulásai után most először kampányolt nyíltan a Fidesznek. „Az elmúlt 12 évben közösségünk mellett állt a magyar kormány. Két hét múlva fontos döntés előtt állunk: a választás tétje nem kevesebb, mint hogy a mostani kormány folytassa, folytathassa munkáját Magyarország élén. Itt az idő tehát, hogy kinyilvánítsuk akaratunkat. Azt kérem mindenkitől, éljen a szavazati jogával.”

Kelemen Hunor Máramarosszigeten a március 15-i ünnepségen. Fotók: Kelemen Hunor hivatalos Facebook oldala / Gönczy Tamás
Kelemen Hunor Máramarosszigeten a március 15-i ünnepségen. Fotók: Kelemen Hunor hivatalos Facebook oldala / Gönczy Tamás

Kézdivásárhelyen a székely város polgármestere, Bokor Tibor is az Ukrajnában zajló háborúra utalt. „A fejünk fölött döntéseket hozók a Trianon óta eltelt száz év alatt sem tudták megérteni, hogy a szabadság megbéklyózása sosem vezet tartós békéhez” – mondta, majd azt hangsúlyozta, hogy vannak idők, amikor az embereknek bölcsebbek kell lenniük a politikusaiknál.

Vincze Loránt romániai EP-képviselő tóbbek között azt emelte ki, az orosz inváziónak nem célja a kisebbségek helyzetének javítása. Az ukrajnaiak saját életükért, családjukért, otthonukért, hazájukért kénytelenek fegyvert ragadni a borzasztó túlerővel szemben – fogalmazott.

„Mi, magyarok, tudjuk, mit jelent ez. 1848, 1956 intő jel. Mindkét magyar forradalmat végső soron az oroszok fojtották vérbe. Éppen ezért mi, magyarok mélységesen elítéljük az orosz inváziót, amely veszélybe sodorja ártatlan civilek millióinak életét. Szolidárisak vagyunk az Ukrajna területén élő minden nemzettel, kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!