IDEA: Az ellenzéknek kedvezett a kampány intenzív időszaka, de a Fidesz vezet

2022. március 31. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Két százalékponttal vezet a Fidesz az ellenzék előtt az IDEA Intézet legfrissebb, március 22-28. között készített reprezentatív felmérése alapján. Ez alapján csökkent a 12 éve hatalmon levő kormánypárt előnye a legutóbbi, márciusi felméréshez képest, akkor 3 százalékpont volt ugyanis a különbség, február végén pedig 4 százalékpontot mértek a Fidesz javára.

A teljes, választókorú népesség körében az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté pedig 41 százalék. Érdemes megemlíteni, hogy az ellenzék listás támogatottsága utoljára az előválasztási időszakában volt ilyen magas, írja az IDEA, amely szerint az ellenzék ledolgozta az elmúlt fél évben önmaga által felhalmozott hátrányát. A Fidesz eközben hónapról hónapra, lassú, de folyamatos emelkedést mutatott a teljes népesség körében.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

A felmérés alapján sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt nem jutna be a parlamentbe, előbbi 3, utóbbi 2 százalékon áll, a bejutási küszöb pedig 5 százalék. Ez alapján az látható, hogy a nagy pártok egyre nagyobb mértékben szívják fel a korábban el nem kötelezett szavazókat.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók között továbbra is stabil, 5 százalékpontos a Fidesz előnye – március elejéhez képest viszont köztük is nőtt az ellenzék támogatottsága (két százalékponttal), miközben a Fideszé változatlan maradt.

Az IDEA kitér a bizonytalan szavazókra is – 70 százalék körüli részvétel mellett akár 400-450 ezer bizonytalan szavazó is voksolhat, ám az IDEA sem tudja megjósolni, hogy ez a csoport melyik oldalnak segíthet, de talán egy hajszállal az ellenzék tartaléka lehet itt a nagyobb.

Ahogy az ellenzéki kötődésű IDEA, úgy a legutóbbi felmérését tekintve a Závecz, a Medián és a Nézőpont is Fidesz-előnyt mért, a Závecznél a választókorú népességet nézve 39-36-ra vezet a Fidesz, a Mediánnál 40-32 jött ki, míg a Nézőpont 49-41-es állást látott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!