Az utolsó Závecz-mérés a választás előtt: Fidesz–Ellenzék 39-36

2022. március 29. – 15:31

Az utolsó Závecz-mérés a választás előtt: Fidesz–Ellenzék 39-36
Az utolsó mérés eredménye – Fotó: Závecz Research

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel a választások előtt nagyjából ugyanannyian akarnak kormányváltást (42%), mint ahányan az Orbán-kormány maradását szeretnék (44%) – derült ki a Závecz Research hétfői közvélemény-kutatásából, amely a Telex birtokába került.

A cég kedden nyilvánosságra hozta az utolsó, reprezentatív kutatását, az április harmadikán sorra kerülő választásokig már nem lesz újabb. A választókorú népesség körében a Fidesz–KDNP háromszázalékos előnyben van az Egységben Magyarországért listájával szemben, 39-36 az állás. A különbség épp hibahatáron belüli. A Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékon áll.

Az adatfelvétel ideje: 2022. március 21–27.

A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár lakosságát képviselik, annak reprezentatív mintáját adják.

A Závecz-kutatás megállapítja, hogy a Fidesz 1,9 milliós táborral rendelkezik, az ellenzék 1,7 millió biztos szavazót tud felvonultatni.

„Az aktivizálandó párthívek egy része hajlik arra, hogy részt vegyen a választáson: a kormánypártiak körében még 1 millióan valószínűsítik azt, az ellenzékiek közül nagyjából 900 ezren”

– derült ki a kutatásból.

Arra is rámutatnak, hogy a Fidesz–KDNP-nek 100-150 ezer passzív támogatóját kellene intenzív kampánnyal megmozdítania, az ellenzéknek 200-250 ezret. A választókorú népesség 8 százaléka – több mint 600 ezer választópolgár – jelezte, hogy biztosan vagy valószínűleg elmegy szavazni, de még nincsen preferált pártszövetsége.

„Az aktív bizonytalanok szűk kétharmada (63 százaléka) viszont nem érzékeli az esélyeket, így várhatóan a már említett helyzetértékelés vagy a kampány más tartalmi, hangulati elemei késztetik majd állásfoglalásra, már e közvélemény-kutatást követően” – áll a cég közleményében, arra is felhívja a figyelmet, hogy a mozgósítás kulcsfontosságú lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!