Závecz Research: A Fidesz–KDNP 41, az Egységben Magyarországért 39 százalékon áll egy héttel a választás előtt

Legfontosabb

2022. március 28. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel a választások előtt nagyjából ugyanannyian akarnak kormányváltást (42%), mint ahányan az Orbán-kormány maradását szeretnék (44%) – derül ki a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából, amely a Telex birtokába került.

A kutatás 2022. március 23. és március 25. között készült 800 fő telefonos megkérdezésével. A kutatási minta nemek, korcsoportok, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a 18 évnél idősebb magyar lakosságot. A minta hibahatára +/-3,5%.

A biztos pártkötődésűek felsorakoztak saját táboruk álláspontja mögött. A pártnélküliek körében azonban szintén kiegyenlített 26-26 százalék a kormány maradását, illetve annak távozását kívánók aránya – áll a kutatóintézet elemzésében.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

A kormányváltással kapcsolatos vélekedés vélhetően előrejelzi azt, hogy a jelenleg még ismeretlen pártkötődésűek hova fognak szavazni a választáson, mert

64 százalékuk már eldöntötte, hogy kire fog voksolni.

Ebből is látszik, hogy a választásokat nemcsak azok befolyásolják, akik elkötelezett támogatói az egyes politikai oldalaknak, hanem a végeredmény szempontjából fontosak azok a szavazók is, akik nem tudják, vagy nem akarják egyértelműen megmondani, hogy melyik pártot, pártszövetséget támogatják.

A Závecz legfrissebb adatai értelmében, a fenti csoportok politikai orientációjának figyelembe vételével, a választások előtt egy héttel az látszik:

a Fidesz–KDNP (41%) és az Egységben Magyarországért (39%) tábora azonos méretű, a különbség hibahatáron belüli.

Az adatok azt is egyértelműen előrevetítik, hogy a választáson magas, akár 80 százalék körüli részvétel is várható, tették hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!