Szanyi Tibor: Agyament fantazmagória, hogy a Fideszt segítenénk

2022. március 30. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Eleve csak 81 helyen vettük fel a papírokat, ez már eleve egy kicsit neccessé teszi a dolgokat” – mondta Szanyi Tibor az ATV-ben arról, hogy miért nem tudtak országos listát állítani. Az Iszomm alelnöke (korábbi szocialista politikus) szerint kétségtelen, hogy a kispártoknak nehéz volt a gyűjtés, és noha „az ember nem azért indul az olimpián, hogy veszítsen”, egy induló mozgalommal és egy utolsó pillanatban megkötött választási szövetséggel ennyire telt.

A Szanyi-féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) és a Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspárt együtt, közös listával és közös egyéni jelöltekkel indult az országgyűlési választásokon, ám nem jött össze az országos listaállítás, összesen 49 egyéni választókerületi jelöltjük tudott elegendő érvényes ajánlást leadni.

Szanyi szerint „agyament fantazmagória, hogy a Fideszt segítenénk az indulásunkkal”, és bizonyítani kellene, hogy az Iszomm egyáltalán veszélyes az ellenzéki szavazatokra, pontosabban hogy a baloldali mozgalom egyáltalán ugyanazt a választóközönséget célozza, mint az Egységben Magyarországért. Arra a kérdésre, hogy bizonyos, az ellenzékkel kritikus nyilatkozatokkal nem segítik-e mégis a Fideszt, Szanyi azt mondta:

„Nem kellett volna belém kötni.”

Szanyi ugyanis ismét sérelmezte, hogy a DK-s Oláh Lajos és az ellenzék választókerületi delegáltja ellenőrizte azokat az ajánlóíveket, amelyeket ugyan az Iszomm adott le, de nem abban a körzetben. Az Igen Szolidaritás nem állított jelöltet a Budapest 5. körzetben, ám a helyi ellenzéki jelölt Oláh azt állította, Budapest 5-ös választókerületében Szanyiék ajánlása megegyezik a fideszes jelölt ajánlásaival, a nevek, adatok ugyanazok, de az aláírások mégis különböznek a két papíron. Emellett Oláh szerint az egyik leadott íven aláírásgyűjtőként ugyanaz a név szerepel a Munkáspárt–Iszomm papírján, mint a Fideszén.

A közös jelöltnek egyébként nem sikerült összegyűjteni 500 ajánlást, így nem is indul a választásokon, Oláh és a választókerületi delegáltjuk bejelentést tett az ügyben. Szanyi és pártja ezt követően vulgáris közleményben küldte melegebb éghajlatra Oláh Lajost, aki cserébe jogi útra kívánta terelni az ügyet.

Most az ATV-ben Szanyi azt mondta, a kispártok, így az Iszomm induló egyéni jelöltjeinek lényegében nincs esélyük a vasárnapi választáson elnyerni egy-egy körzetet sem, mert az egységbe tömörülő hat ellenzéki párt és a Fidesz lényegében kizárja azt, hogy tisztességes legyen a verseny. Szerinte ezt a választást már előre elcsalták, kérdésre pedig azt is megerősítette, hogy egyetért a kormányoldal állításával:

lényegében arról szól ez a választás, hogy Orbán vagy Gyurcsány.

Szanyit egyébként az ATV stúdiójában korábbi párt-, sőt európai parlamenti képviselőtársa, Ujhelyi István követte, aki nem kívánt reagálni az Egységben Magyarországért szövetségét érintő kritikákra, már csak azért sem, mert szerinte Szanyi

„egy áruló, aki a Fidesz érdekében, a Fidesz pénzen kampányol”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!