Lovasival, Ricsárdgírrel és költségtérítéssel ösztönzik a Nyugatra vándorolt magyarokat a szavazásra

2022. március 24. – 11:58

frissítve

Lovasival, Ricsárdgírrel és költségtérítéssel ösztönzik a Nyugatra vándorolt magyarokat a szavazásra
Külképviseleti szavazók várakoznak a szavazóhely előtt Londonban az országgyűlési képviselő-választás során 2018. április 8-án – Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Koncerttel, DJ-kel, humoristákkal és az utazási költség megterítésével is próbálják ösztönözni a külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező magyarokat, hogy a nehézségek ellenére szánjanak rá a demokratikus jogaikra egy napot április 3-án. Több civil kezdeményezés is azért kampányol, hogy az érintettek tudják: igenis számít a szavazatuk, és fontos, hogy gyakorolják az őket megillető jogot.

Március 25-én délután 4 óráig tudnak online regisztrálni, azaz a külképviseleti névjegyzékbe vételüket kérni azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel és részt szeretnének venni az idei országgyűlési választáson. Ezek a magyarok levélben nem, csak a külképviseleteken voksolhatnak, szavazási levélcsomagot csak azok kérhetnek, akik nem rendelkeznek Magyarországon bejelentett lakcímmel.

Hogy sokak milyen nehézségek árán jutnak csak el a külképviseletekig, és milyen problémát jelent nekik, hogy számukra nem opció a levélszavazat, korábbi cikkünkben személyes történeteken keresztül mutattuk be. A magas választási részvétel fontosságát ugyanakkor több civil szervezet és a civilek által külön erre a célra létrehozott kezdeményezés is próbálja hangsúlyozni azok számára, akik jelenleg ugyan külföldön élnek, de nyilván okkal – esetleges hazatérési szándékuk vagy itthon maradt családtagjaik miatt – megtartották magyarországi lakcímüket.

A pártokon túlnyúló kezdeményezések mellett természetesen az ellenzék is igyekszik minél több embert mozgósítani, többek közt Facebook-csoportokban, célzott online és helyszíni kampányokkal, és több politikus is megfordult magyarok által sűrűn lakott nagyvárosokban. Az ellenzék számára nyilván a külföldön élő magyarok politikai attitűdje miatt is fontos a részvételre való buzdítás, ugyanakkor a pártokon túl szerveződő kezdeményezések ennél jóval tovább mennek idén:

igyekeznek segítséget nyújtani azoknak, akiknek problémába ütközne például a külképviseletre való eljutás, és rengeteg figyelemfelhívó akció szerveződött az elmúlt hetekben, amik mind a részvételre, illetve a regisztrációra buzdítanak.

Koncertekkel ráz fel a Magyar Tavasz

Az egyik legjelentősebb ezek közül a Magyar Tavasz nevű kezdeményezés, ami egy nemrég alakult civil szervezet, az Action for Democracy első kezdeményezése. A szervezet vezetője Korányi Dávid, aki jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, a tanácsadó testület elnöke Kati Marton író, tagja többek között Francis Fukuyama, a Stanford Egyetem politikatudósa, Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem történészprofesszora, Timothy Snyder, a Yale Egyetem történészprofesszora, Anne Applebaum újságíró, Zeid Ra’ad Al Husszein, az ENSZ korábbi emberi jogi főbiztosa és Wesley Clark, a NATO volt európai főparancsnoka is.

A Magyar Tavasz akciót elsősorban civil, külföldön élő magyarok szervezik és bonyolítják le. Kampányuknak az a célja, hogy minél több nyugati diaszpórában élő magyart buzdítsanak az országgyűlési választáson való részvételre, már csak azért is, mert

a most Nyugat-Európában élő magyarok szavazatukkal akár meg is határozhatják Magyarország jövőjét.

A Magyar Tavasz bulival, koncertekkel és stand-up-fellépőkkel is készül több nyugati nagyvárosban a választás napjára, így Bécsben, Berlinben, Bernben, Hágaban, Londonban, Manchesterben és Münchenben is bulit szerveznek hazai zenészek, DJ-k és humoristák részvételével.

Többek közt együtt ünnepelhetik majd a demokráciát a külképviseleten szavazó magyarok Lovasi Andrással, Ivan & The Parazollal és Szabó Balázs Bandájával, de a fellépők között lesz a Besh o Drom vagy a Fran Palermo, illetve a Ricsárdgír is.

Sőt, humorral is találkozhatnak a hét helyszínen a voksoló magyarok: Badár Sándor, Elek Péter, Mogács Dániel és Szobácsi Gergő is ott lesz a voksolás napi fellépők között.

„A 21 Kutatóközpont mérése szerint 3-6 körzet is átbillenthet, ha elegendően voksolnak azok közül, akik az elmúlt években a lábukkal már szavaztak”

– közölte a kezdeményezéssel kapcsolatban Korányi Dávid, aki aláhúzta: az Action for Democracy nem ad ki választási ajánlást, célja a mozgósítás. A magyarok nem minden nyugati országban élnek a fővárosban, Bernbe és Hágába például az ott élő honfitársaink túlnyomó többségének akár többórás távolságból kell elzarándokolnia ahhoz, hogy leadják voksukat.

„Nekik kedveskedünk ezekkel a rendezvényekkel, és egyben úgy gondoljuk, hogy a kinti magyar közösségek igénye is a választás közös megünneplése”

– fogalmazott Korányi az akció céljáról.

Telefonos appról küldhetünk emlékeztetőt a szavazásról

A Magyar Tavasznál kisebb, de hasonlóan fontos, ráadásul tisztán civil kezdeményezések is vannak, céljuk ugyanúgy a külföldön élő magyarok szavazásra buzdítása. Ilyen például a magyarokból álló, berlini civil szervezet, a Freie Ungarische Botschaftis. Az ő projektjük az „Itt Szavazok” próbálja elérni Németországban azt, hogy minél több magyarországi lakcímmel rendelkező regisztráljon és menjen el szavazni. A cél érdekében összefogtak az aHang civil szervezettel is, és

fejlesztettek egy telefonos applikációt, amelynek segítségével külföldön élő ismerősöknek lehet emlékeztető üzenetet küldeni arról, hogy szavazzanak.

A Frei Ungarische Botschaft honlapján magáról azt hirdeti, hogy a demokratikus jogállamért küzdenek, melynek alapja a szavazati jog. Ők is hisznek abban, hogy minden magyar állampolgárt megillet a levélszavazáshoz való jog. Ez az egyébként, amiért évek óta elkeseredett küzdelmet kénytelen folytatni a külföldön élő, de nem határon túli magyar választópolgárok, az Orbán-kormány azonban rendre félresöpörte idevágó kérésüket. Így ugyanis a választójogi törvény 2012-es módosítása óta a magyar szabályozás több mint 400 ezer ember jó részét elzárja a szavazás lehetőségétől.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Vélhetően ez is az egyik oka, hogy – amint az a 21 Kutatóközpont átfogó kutatásából kiderült – a külföldön élő magyarok nem éppen a kormánypárt rajongói, sőt: minden lényeges kérdésben kritikusabbak a kormánnyal szemben, mint a belföldi magyarok; legyen szó akár az értékrendjükről, világnézetükről, a kormányzat teljesítményének értékeléséről különböző szakpolitikai területeken vagy a pártpreferenciájukról.

Sokak szerint nem véletlen tehát, hogy egy Fejér megyényi választókorú magyar lényegében korlátozva van választójoga gyakorlásában.

8 millió forintot gyűjtöttek utazásra és szállásra

Civilek kezdeményezésből jött létre a Diaspora Aid nevű szervezet is, amely azoknak az angliai magyaroknak gyűjt, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak a lakóhelyüktől távol eső szavazóhelyekre. Az alapítók arra vállalkoztak, hogy a

„társadalmi mobilitás jegyében lehetőséget biztosítanak az akadálytalan és ingyenes szavazásra”.

Ők kimondottan politikai hovatartozástól függetlenül szeretnének eljuttatni az angliai magyar külképviseletre olyan embereket, akik nem a csomóponti nagyvárosokban (azaz Manchester és London) élnek. Az érintetteket azzal kívánnak segíteni, hogy ne kelljen plusz pénzt költeniük arra, hogy eljussanak szavazni – különösen, hogy ezt sokan meg sem engedhetnék maguknak. Buszjegyekre, a szavazási helyszínekhez közeli szállásokra és más közlekedési módokra szeretnének anyagi támogatást biztosítani.

Ehhez indítottak közösségi gyűjtést az interneten a Crowdfunder nevű gyűjtőoldalon, és akciójuk sikerrel járt, hiszen:

18 604 fontot (több mint 8 millió forint) sikerült összegyűjteniük közadakozásból, mindezt 28 nap alatt és 555 ember támogatásával

– derül ki az gyűjtőoldalról. A befolyt adományokból – számla ellenében – utólag megtérítik az úti- és szállásköltségeket, ez pedig akár több ezer, Nagy-Britanniában élő honfitársunk számára biztosíthat szavazási lehetőséget.

A külföldön élő, illetve dolgozó több százezer magyar állampolgár szavazata akár befolyással is lehetne az április 3-i országgyűlési választás végeredményére. Viszont ehhez az kell, hogy minél többen részt vegyenek a választáson, aminek előfeltétele a héten, március 25-én lejáró regisztráció. A 21 Kutatóközpont februárban ismertetett kutatása felhívja a figyelmet arra is, hogy 2018-ban 55 ezren voksoltak az országgyűlési választáson külképviseleteken, ez a szám viszont a mostani kezdeményezéseknek is hála emelkedhet 2022-re.

Csakhogy a tanulmány szerint így sem haladja majd meg a külföldön élők részvétele a 80 ezer voksolót. A valóságban tehát a külföldön élők becsült számának kevesebb mint a negyede szavaz majd, miközben a belföldi magyaroknak vélhetően háromnegyede részt vesz majd a választáson.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható tájékoztató szerint a külképviseleten a magyarországi szavazás napján, az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, helyi idő szerint 6 és 19 óra között, Algériában, Angolában, Nagy-Britanniában, Írországban, Nigériában, Portugáliában és Tunéziában 6 és 18 óra között, Ghánában, Marokkóban és Szenegálban 6 és 17 óra között lehet szavazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!