Nyomoz a rendőrség a Megoldás Mozgalom és a Gődény-párt VI-VII. kerületi jelöltjeinek gyanús ajánlásai miatt

2022. március 22. – 05:04

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentés alapján a rendőrség kezdeményezte a Gattyán György által indított Megoldás Mozgalom ajánlóíveinek a lefoglalását a VI-VII. kerületben, mert a gyanú szerint azokon több hamis ajánlás is található, értesült a Telex. Ugyanebben a választókerületben (Budapest 5.) feljelentették a Gődény György által vezetett Normális Élet Pártját is, mert a gyanú szerint jelöltjük ajánlásai között több többszörös ajánlás volt: az ajánlóíveken ugyanaz a személy neve többször is szerepelt, az aláírások viszont eltértek.

Érdeklődésünkre a BRFK-n elmondták: hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt nyomozást rendeltek el mindkét ügyben ismeretlen tettes ellen. A nyomozástól függetlenül Major Gergely, a Megoldás Mozgalom jelöltje az induláshoz elég számú ajánlással versenyben maradt a választási csatában, Ferge Anikó, a Normális Élet Pártjának jelöltje viszont az érvénytelen szavazatok levonása után már nem indulhat a választáson, mert így már nincs meg a kellő számú ajánlása.

Megkerestük mindkét pártot az ügyben, kérdéseinkre a Megoldás Mozgalom válaszolt. Mint közölték: „a Mozgalom Etikai Tanácsának többen is jelezték, hogy korábban a standjainknál, feltehetőleg provokáció részeként többen is próbálkoztak hamis aláírásokkal. Ezek a lakcímkártya ellenőrzése során derültek ki. Ahol ez bizonyítható volt, ezeket az eseteket kiszűrtük.” A konkrét ügyre vonatkozó kérdésünkre a párt azt válaszolta: nem tudnak arról, hogy hamis ajánlóíveket adott volna le a jelöltjük az 5. számú választókerületben. A jelölt ügyében fellebbezett az egyik rivális párt, majd másodfokon is felülvizsgálták az ügyét, de Major Gergely esetében a jelöltség jogerős maradt.

Megkerestük a budapesti 5. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Irodát, hogy hogy lehet ez. Tóth László irodavezető ismertette az ügyről szóló két határozatot, amelyből kiderült, miért esett ki az egyik jelölt, és miért maradt versenyben a másik, holott mindkettőnél szabálytalanságot állapítottak meg.

Major Gergely (Megoldás Mozgalom) esetében a választási bizottság első körben azt állapította meg az ajánlóívek vizsgálatánál, hogy a 138 ajánlóíven lévő 861 ajánlásból mindössze 511 érvényes, de tekintettel arra, hogy ezzel elérte a jelöltséghez szükséges legalább ötszáz ajánlást, nyilvántartásba vették. Major egyik választási versenytársa ezután fellebbezett, mert több választópolgár jelezte neki: megdöbbenve látták, hogy a nevük szerepel Major ajánlói között, pedig nem írtak alá neki. (Az ellenőrzésre online lehetősége van minden választópolgárnak.)

A fellebbezés alapján újra megvizsgálták az ajánlásokat, és kiderült: hat esetben tényleg ott volt olyan választópolgár neve, aki névvel, címmel jelezte, hogy neki nem kellene ott lennie a listán. Ezt a hat ajánlást levonva még mindig maradt 505 érvényes ajánlása Majornak. A fellebbező rivális jelölt hiába mondta, hogy látott még számos érvénytelen ajánlást, arra nem szolgáltatott bizonyítékot a választási iroda számára, így Major jelölt maradhatott.

A másik esetben ennél egyszerűbb volt a helyzet. Gődény György pártjának jelöltje esetében már az ajánlóívek vizsgálatánál kiderült, hogy az 505 ajánlásból több ajánlás többszörös ajánlás: az ajánlóíveken ugyanazon személy adatai többször is szerepelnek, az ajánlásoknál szereplő aláírások viszont minden esetben egyértelműen megállapíthatóan eltérőek. Ennek ismeretében az első fokon eljáró választási bizottság a többszörös ajánlások mindegyikét érvénytelennek tekintette, és megállapította, hogy az érvényes ajánlások száma 485. A határozatot ugyan a jelölt megfellebbezte, de nem járt sikerrel, neki így kimarad a 2022-es választás.

Az RTL Klub hétfő esti Híradójának egy választópolgár azt mondta: online ellenőrizte a leadott ajánlását a VI-VII. kerületben, és meglepve vette észre hogy a neve a Megoldás Mozgalom és a Normális Emberek Pártja támogatói között is szerepel, holott valójában egyik pártot sem támogatta az aláírásával.

A helyi választási bizottság ellenzéki delegáltja a RTL Klub Híradójának azt mondta: a Megoldás Mozgalom által leadott íveken 26 olyan név szerepel amely a Fidesz ajánlóívein is, csak más aláírással. Oláh Lajos, az ellenzék közös jelöltje azt mondta: két másik, jelöltet végül indítani nem tudó kisebb párt ívein 208 aláírásból 127 név és adat a Fidesz ívein is szerepel, közülük 56-nál az aláírás különböző volt, a Normális Élet Pártja által leadott íveken pedig több halott neve is szerepel.

Oláh azt mondta: feljelentést tesznek személyes adatokkal való visszaélés, okirathamisítás és költségvetési csalás miatt. A Fidesz az RTL Klub kérdésére azt válaszolta: minden vonatkozó jogszabályt betartottak, és a szabályok szerint egy ember több pártot is támogathat.

Gődény György, a Normális Élet Pártja listavezetője korábban a Telexnek a gyanús aláírásokra vonatkozó kérdésére ezt válaszolta: „Erről ugyanannyit tudhatok én is, mint ön. Érti? (…) Amíg nincs jogosultságunk, hogy az ajánlások gyűjtésekor elkérjük a személyi igazolványt, addig az ír oda, aki akar, azt, amit akar. Én ezt nem tudom ellenőrizni”. Amíg az aláíróknak nem kell igazolniuk a személyazonosságukat, addig Gődény szerint senki nem tudja ellenőrizni, hogy valóban a saját adataikat vezetik-e fel az ívre, vagy épp a szomszédjuk, esetleg egy halott hozzátartozójuk helyett írnak-e alá. Mint akkor írtuk: ugyan számos visszajelzés bizonyítja, hogy országszerte hamis ajánlásokat adott le Gődény György pártja, de a 106 egyéni választókerületből 104 helyen így is lehet majd a jelöltjeikre szavazni.

A Budapest 5. számú választókerületben öt párt jelöltje indulhat a választáson: Terdik Roland (MKKP), Major Gergely (Megoldás Mozgalom), Oláh Lajos (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd), Kovács Balázs Norbert (Fidesz), Popély Gyula (Mi Hazánk).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!