Online is ellenőrizheti, hogy nem éltek-e vissza az ajánlásával a választáson

2022. február 17. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a tesztüzem, így már minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy melyik jelöltet ajánlotta – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Éles üzemben is elindította új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda, amellyel mindenki ellenőrizheti, melyik jelöltet támogatta aláírásával a parlamenti választás ajánlási időszakában. Az országos népszavazásoknál is ellenőrizhető, hogy a támogatói aláírás szerepel-e az aláírásgyűjtő íven.

A szolgáltatás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon érhető el. A használatához azonosításra van szükség, amely többféle módszerrel tehető meg: ügyfélkapus azonosítással, elektronikus személyi igazolvánnyal, részleges kódú telefonos azonosítással vagy videós azonosítással. A használattal kapcsolatos további részletek ezen a címen olvashatók.

A rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek. Ez vonatkozik a népszavazások aláírásaira is.

Nagy Attila, az NVI elnöke azt mondta: az új ellenőrzési lehetőség megkönnyíti, digitalizálja az eddigi folyamatot, és azt várják, hogy a „Kit ajánlottam?” elnevezésű fejlesztés erősíti a közbizalmat, elősegíti a választások tisztaságát, így könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának.

Ha a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat. Az új szolgálatatás mellett az ajánlások vagy aláírások ellenőrzésére papíralapon és személyesen továbbra is megvan a lehetőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!