Budaörsön lesz képviselőjelölti vita, csak épp a Fidesz jelöltje nem megy el

2022. március 19. – 18:59

Budaörsön lesz képviselőjelölti vita, csak épp a Fidesz jelöltje nem megy el
Menczer Tamás a március 15-i Békemeneten – Fotó: Menczer Tamás Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Én azt mondom: aki nem vállalja a politikai vitát, az ne menjen politikusnak. Ez egy ilyen műfaj” – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett, aki a budakeszi központú választókerületben (Pest megye 2.) indul az Egységben Magyarországért képviselőjelöltjeként.

Vasárnap 18 órától képviselőjelölti vita lesz a budaörsi TV2040 televízióban. Hetekkel ezelőtt mind a hat helyi jelölt kapott meghívást, ám a megadott határidőre csak Szél Bernadett és György József, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje fogadta azt el, a fideszes Menczer Tamás nem jelzett vissza. Ezt Kállai Lajos, a TV2040 főszerkesztője erősítette meg a Telexnek szombaton. A kormánypárti jelölt mellett nem vesz részt a vitán Jakab Edina (MKKP), Kerekes Erzsébet (Normális Élet Pártja) és Bogó Dániel László (Megoldás Mozgalom) sem.

Frissítés 22:18-kor: Cikkünk megjelenése után jelezte Jakab Edina, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, hogy ő csak amiatt nem tud részt venni a képviselőjelölti vitán, mert lebetegedett.

„Aki Pest 2-t képviselni kívánja, ott a helye” – fogalmazott Szél Bernadett, és szombaton nyilvánosan is jelezte, hogy ő mindenképp ott lesz, nem szab feltételeket: nem mondja például azt, hogy csak akkor megy, ha x vagy y is részt vesz a vitán. „Eddig is mindig vállaltam a vitákat, ezután is így lesz.”

Pest megye 2. választókerületében (Budakeszi-Budaörs) kiélezett csata volt 2018-ban: Szél Bernadett (akkor még LMP-s színekben, és a párt miniszterelnök-jelöltjeként) mindössze 296 szavazattal maradt le a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Csenger-Zalán Zsolttól, miközben a Jobbik is saját jelöltet indított.

Szél ősszel simán jutott túl az ellenzéki előválasztáson, míg a Fidesz időközben cserélt: Csenger-Zalán nagykövetnek megy Ausztráliába, és helyette Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára indul el a budakeszi körzetben.

Kerestük Menczer Tamást is, hogy megtudjuk, miért nem fogadta el a meghívást a vitára. Amint válaszol, természetesen frissítjük cikkünket. A képviselőjelölti vitát vasárnap 18 órától a 2040TV honlapján és YouTube csatornáján élőben adják, de utólag is meg lehet majd nézni.

Nem Menczer az egyetlen fideszes jelölt, aki nem áll ki választási vitára. Az ország jó pár választókerületében nem fogadták el a kormánypárti jelöltek ellenzéki ellenfeleik meghívását. Nem vállalja a vitát például Lázár János sem Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter ellen, és mostanra nagyon úgy tűnik, hogy az idei kampányban is miniszterelnök-jelölti vita nélkül maradunk.

„Azért, mert nem lesz” – mondta Orbán Viktor pár napja a parlamentben Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő kérdésére. Többszöri visszakérdez után aztán a Fidesz elnöke kijelentette, hogy azért nem lesz idén sem miniszterelnök-jelölti vita, mert szerinte az ellenzék nem a főnökét indította el. „Ha elindították volna a főnöküket, az egy másik helyzet lenne” – fogalmazott Orbán Gyurcsány Ferencre utalva. Korábban a Telex Magyarázó videóban részletesebben is foglalkoztunk azzal, hogy várhatóan miért nem lesz idén sem vita, illetve hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy mégis legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!