Medián: Érvénytelen lesz a kormány „gyermekvédelmi” népszavazása

2022. március 18. – 14:16

Medián: Érvénytelen lesz a kormány „gyermekvédelmi” népszavazása
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány propaganda-népszavazásán április harmadikán

– derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság melegjogi szervezet által megrendelt országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A felmérés során felfedett adatok szerint a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, ezért a népszavazás valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt – hiába időzítette azt a kormány az országos választásokkal egy napra.

A Medián 1100 fős adatfelvétele még február végén történt meg – azaz a durván manipulatív kormányzati plakát- és videókampány, illetve az érvénytelen szavazásra buzdító civil kezdeményezés hatásai az adatokon nem érződnek. Csak zárójeles spekuláció, hogy mivel a népszavazást a hírekben már nemcsak az országgyűlési választások, hanem az orosz–ukrán háború is teljesen háttérbe szorítja, ezért elképzelhető, hogy az adatsor március közepére is releváns maradt.

A felmérésből kiderült, a kormánypárti szavazók értelemszerűen sokkal fontosabbnak tartják a kormány által a Pegasus-botrányra ötletszerűen bedobott népszavazást, mint az ellenzéki vagy a bizonytalan szavazók. Arra a kérdésre, hogy mi a kormány célja a népszavazással, a népszavazásról tudó ellenzéki szavazók több mint negyede szerint a figyelemelterelés, a kormánypárti szavazók viszont a kormánypropaganda szlogenjének megfelelően a „gyerekvédelmet” nevezték meg célként.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a kutatásról megjegyezte,

biztató, hogy ennyire sokan egyértelműen elutasítják a kormány gyűlöletpropagandáját, és ennek hangot is terveznek adni szavazatuk által.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója is elégedetten állapította meg, hogy

a kormányzati gyűlöletkeltésben a magyarok többsége nem kíván részt venni, mert vagy érvénytelenül szavaz, vagy távol marad a népszavazástól. Ebben a formában ezt a népszavazást megtartani értelmetlen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!