Civil szervezetek azt kérik a kormánytól, hogy a népszavazásra fordított pénzből inkább az ukrajnai menekülteket segítse

2022. március 11. – 11:51

Civil szervezetek azt kérik a kormánytól, hogy a népszavazásra fordított pénzből inkább az ukrajnai menekülteket segítse
A népszavazásról szóló kormányzati hirdetés – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Európa egyik legnagyobb válsága alatt ne nem létező ellenségeket keressen a kormány, hanem fókuszáljon a valós veszélyek elől menekülők segítésére.” Civil szervezetek közleményben kérik a gyermekek nemi átalakító műtétjéről és annak népszerűsítéséről szóló népszavazás kezdeményezőjét, azaz a magyar kormányt, hogy a szervezésre és a hirdetésekre elköltött tízmilliárdokkal inkább az ukrajnai háború elől menekülőket és konfliktus békés megoldását segítse.

„Miközben tőlünk pár száz kilométerre háború dúl, és Oroszország két hete válogatás nélkül vet be tiltott fegyvereket a civil lakosság ellen, szintet lépett a kormánypropaganda azzal, hogy már külön honlapon és reklámfilmben folytatja a gyűlöletkeltést” – áll az Amnesty Magyarország és a Háttér Társaság közös közleményében. A tévéreklámról mi is írtunk, itt tudja megnézni a videót.

A népszavazás megrendezése hétmilliárd forintba kerül, és a kormányzati hirdetésekre évente tízmilliárdokat költenek el – írják, miközben a háború kezdete óta több mint 200 ezer menekülő érkezett Magyarországra Ukrajnából.

Ahogy arról a 444 is írt, a csütörtökön államfőnek megválasztott Novák Katalin rendszeresen részt vett a Putyinhoz közel álló oligarchák által pénzelt „családvédelmi” konferenciákon. „Ezeknek az eseményeknek a gyakorlatban semmi köze nem volt a családok vagy gyermekek védelméhez.”

„A beszélők és előadók a putyini ideológia terjesztéseképp nők jogai, illetve a szexuális és nemi kisebbségek elleni uszítás és jogaiknak a korlátozását hirdették”

– áll az Amnesty és a Háttér Társaság közleményében. A civil szervezetek szerint a valódi jelentéséből kiforgatott „családvédelem” ügye régóta „ismert elterelő narratívája a szélsőségeseknek, hogy nőellenes, homofób és transzfób nézeteiket terjesszék”.

Szerintük a kormány április 3-án a homofób és transzfób népszavazással is csak a kirekesztő nézeteit akarja az emberekkel igazoltatni. „Mi azonban tudjuk, ahogy a nyári közvélemény-kutatásunk is bebizonyította, hogy a magyar társadalom többsége elfogadó és nyitott, ezért nem hagyhatjuk, hogy a kormány szélsőséges, Putyintól kölcsönzött nézeteit ránk erőltesse” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!