Döntött az Alkotmánybíróság, megtartható a gyermekvédelminek nevezett népszavazás

2022. január 6. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság egyhangú határozatában helybenhagyta a népszavazást kiíró országgyűlési határozatot, a megsemmisítését kérő beadványokat elutasította.

Egy névtelenséget kérő indítványozó beadványa szerint az Országgyűlés a népszavazás elrendeléséről hozott döntése során nem vizsgálta a jogorvoslati szervek hatáskörén kívül eső körülményeket és a hitelesített kérdésekkel szemben felmerülő közjogi érveket. Mivel ezt a bedványt az AB megalapozatlannak minősítette, már nincs akadálya, hogy feltehetőleg az országgyűlési választással együtt megtarthassák a népszavazást az alábbi kérdésekben:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Orbán szerint a népszavazásra azért van szükség, mert „Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult” – érvelt a miniszterelnök. A kérdések értelmét külön cikkben próbáltuk megfejteni, ezt itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!