Márki-Zay Péter a róla készült lejárató plakátok miatt feljelenti a CÖF-öt, Rogánra is rendőröket küldene

2022. március 18. – 13:19

Márki-Zay Péter a róla készült lejárató plakátok miatt feljelenti a CÖF-öt, Rogánra is rendőröket küldene
A feljelentésben kifogásolt lejárató plakátok Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A személye és az ellenzéki összefogás elleni rémületkeltés és álhírterjesztés miatt rendőrségi feljelentést tett Márki-Zay Péter.

– derült ki a miniszterelnök-jelölt péntek kora délután a hódmezővásárhelyi ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján, illetve az eseménnyel egyidőben kiküldött sajtóanyagból. Márki-Zay a hódmezővásárhelyi rendőrkapitányságon benyújtott feljelentésében azt sérelmezi, hogy az ukrajnai orosz inváziót követően országszerte olyan új óriásplakátokat helyezték ki a Fidesz megrendelésére, de az egyebek mellett a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) kiadásában és terjesztésében, melyek azt állítják, hogy az ellenzéki összefogás, élén Márki-Zay Péterrel

  • háborúba sodorná az országot,
  • privatizálná az egészségügyet,
  • eltörölné a rezsicsökkentést
  • és beengedné a migránsokat.

Márki-Zay alapos jogi érveléssel megtámogatva állítja, hogy

a plakátok valótlanságokat állítanak rólam, valamint az ellenzéki összefogásról, rémületet keltenek a lakosság körében, illetve uszítanak az ellenzéki pártok és személyem ellen.

A politikus feljelentésébe bemásolta a „közösség elleni uszítás” és a „rémhírterjesztés” bűncselekményeinek kritériumait, és két precedens-jellegű eljárásra is utal.

Az első a Kúria márciusi végzése, amely jogerősen megállapította, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ február 24-i hírlevelével megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor a hírlevében azt is fontosnak tartotta közölni a háborús bizonytalanság közepette az állampolgárokkal, hogy „felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére” – miközben ahogy azt mi is kielemeztünk, nincs ilyen ellenzéki „álláspont”. Márki-Zay megjegyezte hogy a kormány a végzés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszát „természetesen” elfogadta az Alkotmánybíróság, mondván:

a vitatott közlés a tartalma alapján önmagában nézve nem irányult a 2022-es országgyűlési választásokon induló pártok vagy képviselőjelöltek támogatására, hanem közérdekű célt szolgált.

Márki-Zay másfelől a hatóságok figyelmébe ajánlotta azt a 2020 tavaszán történt esetet, mely során a Momentum egyik gyulai tagját azért állították elő a rendőrök, mert a férfi azzal a megjegyzéssel osztotta meg Hadházy Ákos egyik posztját, hogy „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat” (amivel arra utalt, hogy rengeteg súlyos koronavírus-fertőzöttre számítanak). A rendőrség intézkedését azzal indokolta, hogy a férfi „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.”.

Márki-Zay érvelése szerint

jelen ügyben nem egy Facebook poszt, hanem az országosan látható és kihelyezett óriásplakátok és az info@kormany.hu e-mailcímről küldött hírlevelek a vizsgálat tárgyai

ezért azt kéri, hogy feljelentését soron kívül küldjék át az illetékes rendőrségnek vagy ügyészségnek, és a tényállás minősítését követően (illetve annak megalapozottságának megállapítása esetén) a hatóságok soron kívül folytassák le a nyomozást. A politikus egy zárójeles megjegyzésben javasolja a kormányzati kommunikációért felelős miniszter, Rogán Antal megkeresését is. A politikus reményét fejezte ki, hogy az intézkedés „ugyanolyan gyorsan meg fog történni (kettős mérce alkalmazása helyett) mint a zuglói polgármester házkutatása és gyanúsítása a most zajló kampányidőszakban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!