Csak az MSZP és a Párbeszéd támogatja a közös lista utolsó befutó helyeinek sorsolását, a többi párt ellenzi

2022. február 16. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Csak az MSZP és a Párbeszéd támogatja; a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP kategorikusan ellenzi Márki-Zay Péter javaslatát arra, hogy sorsolással döntsenek az ellenzéki pártok a közös lista utolsó befutó helyeiről, írja az ATV.

A Telex korábbi információi szerint ugyanis Márki-Zay szeretné végre lezárni a kérdést az ellenzéki összefogás közös, országos választási listájáról, ezért aztán azt javasolta, hogy a listán a még befutónak számított 43-47. helyeket sorsolják ki egymás között a pártok, és így az utolsó, esélyes helyek ügyében zárják le a vitát azzal, hogy mindenki egyaránt kockázatot és kompromisszumot vállal a mandátumelosztásban. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Telexnek el is ismerte, hogy valóban ezt javasolta, javasolta, de többet nem árulhat el a dologról, viszont bízik a konfliktusos helyzet mihamarabbi lezárásában.

Az ATV szerint a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP hallani sem akar a sorsolásról, mert szerintük „már így is túlnyerte magát” az alkudozás során az MSZP és a Párbeszéd a valós támogatottságához képest.

A portál szerint a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy egyértelműen neki legyen a második legnagyobb frakciója a mai ellenzéki pártok közül, a Momentum pedig ahhoz, hogy a leendő frakciók arányai tükrözzék az egyes pártok támogatottságának egymáshoz viszonyított arányát. Az LMP pedig amellett tart ki, hogy a Párbeszédnek ne legyen érdemben nagyobb parlamenti képviselete, mint neki.

Az összefogott ellenzék már több mint negyed éve tárgyal a közös lista sorrendjéről. Márki-Zay-nak eredetileg több kérése is lett volna, végül azonban lemondott frakcióalapítási igényéről, cserébe pedig azt kérte, hogy három roma politikust befutó helyen, az első harmincban tegyen listára az ellenzéki pártszövetség. Január eleje óta viszont még mindig csak az tűnik eldöntött ténynek, hogy a lista első öt helye így néz majd ki:

  1. Márki-Zay Péter (listavezető miniszterelnök-jelölt)
  2. Dobrev Klára, DK
  3. Karácsony Gergely, Párbeszéd
  4. Jakab Péter, Jobbik
  5. Fekete-Győr András, Momentum

Minderről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!