Róna Péter szerint egy köztársasági elnök első számú feladata a társadalmi szövet helyreállítása

2022. február 15. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Személyesen találkozott Jakab Péterrel, közben felvetődött a kérdés, hogy ő legyen az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje, és meg is lepődött; de mire Márki-Zay Péter felhívta egy hónappal később, már tudta, hogy elfogadja a felkérést, mondta Róna Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Vasárnap este döntötték el az ellenzéki pártok elnökei, hogy Róna Pétert jelölik a köztársasági elnöki posztra. A neves közgazdászt Márki-Zay Péter hívta fel telefonon, hogy felkérje a feladatra. Jelölése bejelentésekor épp órát tartott az Oxfordi Egyetemen. Róna a Telexnek akkor azt mondta, „ha a hat párt egybehangzóan alkalmasnak talált engem erre, akkor kutya kötelességem elfogadni”.

Az Oxfordból bekapcsolt Róna azt mondta az ATV-nek, „nyomós ellenérv hiányában” nem tudott nemet mondani egy ilyen felkérésre, kihívásra. Arról is beszélt, máris érte támadás, miközben teljesen életszerűtlen, hogy őt az Országgyűlés megválasztaná, ezekkel a támadásokkal ugyanakkor nem akar foglalkozni.

Róna szerint mint ahogy annak idején Göncz Árpád is azt mondta, hogy a társadalmi megbékülés a legnagyobb feladat előttünk, úgy ő is azt gondolja, hogy a társadalom tele van panasszal, gyűlölettel, megosztottsággal, így szerinte is a köztársasági elnök első számú feladata, hogy helyreállítsa a társadalmi szövetet.

Ezután arról is beszélt, szerinte kell egy új alkotmány, amit népszavazással erősíttetne meg, és az új alkotmány kerülne az Alaptörvény fölé.

Az ellenzéki államfőjelölt március 2-án érkezik Budapestre, addig még át kell adnia az egyetemi kurzusait egy kollégájának, ami szavai szerint „nem egy pár órás feladat”, mondta Róna korábban a Telexnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!