Navracsics 5-7 percet nézett meg az Elk*rtukból, már többször elkezdte, de mindig adódott valami dolga

2022. február 14. – 21:33

Navracsics 5-7 percet nézett meg az Elk*rtukból, már többször elkezdte, de mindig adódott valami dolga
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Másolás

Vágólapra másolva

Bayer Zsolttal szemben őt nem zavarja, hogy van Telex, minden vélemény elfér Magyarországon – erről is beszélt Navracsics Tibor kormánybiztos, a Fidesz képviselőjelöltje a Telex élő választási műsorában.

Nem kérdezték meg tőle az ismerősei, hogy miért megy be a Telexbe interjút adni? – tettük fel a kérdést. Nem, nem kérdezték meg – mondta Navracsics. Bayer Zsolttal szemben őt nem zavarja, hogy van Telex, szerinte minden vélemény elfér Magyarországon, Bayer kijelentése sem zavarja. „Én itt vagyok. Amikor hívtak, jöttem” – mondta. Egyedül dönt, vagy egyeztet mondjuk Rogán Antalékkal, hogy kinek adhat interjút? – kérdeztük. Még soha nem kapott sem utasítást, sem számonkérést ilyen ügyekben – mondta.

Már azelőtt ismerte „Völner Palit”, mielőtt politizálni kezdett volna. Még most is abban bízik, hogy kiderül, ártatlan. Mindig is azt gondolta, hogy a korrupció összeegyeztethetetlen Völnerrel. Navracsics nem gondolja, hogy a Fideszben rendszerszintű lenne a korrupció. Szerinte ahol nagy párt van, ahol sok ember van, ott előfordulnak botlások is.

Az utóbbi években nem ellenzéki politikusokról, hanem inkább kormánypártiakról derültek ki ilyen korrupciógyanús ügyek – vetettük fel. Szerinte ellenzékiekről is derültek ki ilyen dolgok. De úgy véli, 12 év alatt egy kétharmaddal rendelkező pártnál nem jelez rendszerszintű problémát a négy, korrupciógyanúba keveredő parlamenti képviselő (Völner, Simonka, Boldog, Mengyi). Mint mondta, elképzelhető, hogy ezek az emberek azt gondolták, a kétharmad miatt többet szabad. Navracsics politológiát tanít, de őt soha nem környékezték meg olyasmivel, hogy segítsen át egyetemi vizsgákon csókosokat.

Beletartozik az ország legfontosabb ügyei közé a gyerekek esetleges nemi átalakító műtéteinek ügye? Ha a kormány úgy gondolja, akkor fontos dolog – mondta. Ő is úgy gondolja, hogy ez fontos dolog. De nem találkozott még olyan szülőkkel, akik attól féltek volna, hogy a gyereküket átműtik. Szerinte ha a törvényeket hozó politikusok úgy gondolják, hogy erről lehet népszavazást tartani, akkor lehet.

Kérdeztük arról is, mennyire lelkes a közelgő választások miatt, amin egyéniben indult. Orbán Viktor kérte, hogy induljon el – érkezett a válasz. Nagyon sokat vacillált, hiszen lehet, hogy el fogja veszíteni. Lehet, hogy veszít, de az is lehet, hogy nyer – tette hozzá.

Navracsics fontosnak tartja, hogy egyetlen város se mondhasson olyat, hogy egy filmet a témája miatt nem lehet bemutatni – utalt az Elk*rtuk című filmre, aminek tapolcai bemutatója körül alakult ki konfliktus. Eddig 5-7 percet nézett az Elk*rtukból, megnézi majd, már többször elkezdte, de mindig adódott valami dolga, ezért még nem nézte végig.

Egyelőre nem volt arról szó, hogy kiáll-e vitázni az egyéni körzetbeli ellenzéki ellenfelével, Rig Lajossal; ha kihívja őt, akkor majd meggondolja, hogy kiáll-e. Szerinte nem szükségszerű a miniszterelnök-jelölti vita, már jó ideje nincs, „és teljesen jól megvagyunk nélküle”.

A közvélemény-kutatások szerint nem lesz kétharmada a Fidesznek, vetettük fel. Jobb lenne ez, nagyobb kontroll lenne így a kormány politikáján? Nem tudja, nem biztos, hogy így nagyobb lenne az ellenzéki kontroll. El tudja képzelni, hogy a jövőben a kormánypártok és az ellenzék együtt tudjon működni. Bár ez a választókon is múlik, mert manapság ők sokszor mutyizásnak tartják, ha egy kormánypárti és egy ellenzéki együttműködik. Szerinte a választók inkább azt szeretnék, hogy kérlelhetetlenül küzdjön egymással a két oldal, hogy pusztítsák el egymást. Azt várják, hogy ne működjenek együtt. „A sarkos, polarizált politikai rendszerek korát éljük” – tette hozzá.

A teljes műsort itt lehet megnézni:

Számos újdonsággal készülünk a választási kampányra (ezekről itt írtunk részletesen), például már a hétvégén elindult Dull Szabolcs választási hírlevele, amelyben a következő hetekben minden szombaton öt pontban értesülhetnek az adott hét legfontosabb kampányhíreiről főszerkesztői magyarázattal és politikai minielemzéssel. A hírlevélre itt lehet feliratkozni!

A Választás 2022-es értesítési csatorna bekerült az androidos és az iOS-es applikációinkba, már azokra is fel lehet iratkozni. Ha szeretné megkapni a legfontosabb választási híreket push notification formájában a mobiljára, akkor ne habozzon, kapcsolja be ezt a lehetőséget a Telex app menürendszerében! Ha pedig eddig nem volt Telex applikáció a telefonján, akkor íziben töltse le!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!