Megbomlott az ellenzéki egység Pécsen

2022. február 12. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek esti kampánynyitó rendezvényen még úgy tűnt, teljes az ellenzéki egység Pécsen, szombat reggel azonban Bognár Szilvia, volt alpolgármester, független önkormányzati képviselő bejelentette, elindul az országgyűlési választáson abban a körzetben, ahol az ellenzék közös jelöltje Mellár Tamás lesz. Bognár döntése azért is érdekes, mert Mellár korábban többször kiállt mellette a pécsi városvezetéssel szemben. Bognár az utóbbi időben egyre többször tette szóvá, hogy az előválasztáson aratott győzelme óta Mellár óvatosabban kommunikál a pécsi városvezetéssel kapcsolatban, Bognár szerint olyan ügyekről hallgat, amikről nem szabadna. Ezért dönthetett most úgy, független jelöltként ő is elindul az áprilisi választáson.

Bognár Szilvia 2019-ben függetlenként, a Mindenki Pécsért Egyesület neve alatt aratott győzelmet a pécsi 16. számú választókerületben az önkormányzati választáson, majd a DK delegáltjaként megkapta az alpolgármesteri pozíciót is. Több kérdésben hamar összekülönbözött Péterffyvel, egyre élesebb hangnemben kritizálta a városvezetés működését, a szerinte szakmailag indokolatlan személyi kinevezéseket, a problémás ügyek szőnyeg alá söprését és a városvezetéssel szemben kritikus hangot megütő képviselők elhallgattatását és döntéshozásból való kizárását. 2021-ben a a pécsi DK-frakció kezdeményezte visszahívását az alpolgármesteri pozícióból, 2021 december elején pedig bejelentette, hogy kilép a pártból. Azóta független képviselőként, de a Mindenki Pécsért Egyesület nevét megtartva dolgozott a pécsi közgyűlésben. Január végén több interjúban elmondta, és a Telex.hu-nak is megerősítette, fontolóra vette, hogy elinduljon az áprilisi országgyűlési választáson. Akkor lapunknak úgy fogalmazott:

valóban „folynak erről beszélgetések”, ugyanakkor noha „nem tartja irreális forgatókönyvnek, egyre kevesebb arra az esély”, hogy valóban megmérettesse magát az áprilisi választáson.

Arra a kérdésünkre, hogy miért beszélt több lapnak is arról, hogy fontolgatja az országgyűlési képviselő-jelöltséget, Bognár akkor elmondta: az a célja, hogy a pécsi városvezetés paradox működése a választások előtt is napirenden maradjon. Elmondása szerint nem vet jó fényt az összefogásra, hogy olyan jelölteket indítanak az országgyűlési választáson, akik szerinte részt vesznek a problémás ügyek elhallgatásában.

Mellár Tamás január 31-én nyilatkozatot tett közzé, amiben azt írta, elhatárolódik Bognár Szilvia kijelentéseitől, „amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy negatív benyomást keltsenek az ellenzéki összefogásról, és gyengítsék az ellenzék közös jelöltjeinek választási esélyeit”.

Bognár Szilvia kijelentéseivel és az országgyűlési képviselő arra adott reakciójával részletesen foglalkoztunk korábbi írásunkban.

Az önkormányzati képviselő szombat reggel a közösségi oldalára feltett videóüzenetben jelentette be: indulni fog az áprilisi országgyűlési választáson.

Bognár szombati bejelentésében arról beszél, „egy hiteles, egy másik utat” szeretne képviselni, és arra kéri a pécsieket, aláírásukkal támogassák, hogy elindulhasson Baranya megye 1. számú választókerületében. Ebben a körzetben lesz az ellenzék közös jelöltje Mellár Tamás, Bognár a videóban neki is üzent: miután Mellár január végi nyilatkozatában arra szólította fel a Mindenki Pécsért Egyesületet, döntsenek arról, hogy megvonják-e Bognár Szilviától az egyesület névhasználati jogát, a videóban Bognár maga mond le erről.

„A Mindenki Pécsért Egyesület egykori jelöltje elhatárolódott folyamatos és következetes kiállásaim miatt, emiatt úgy gondolom, morálisan az a helyes, ha azzal, hogy felveszem a ajánlóíveket, egyúttal lemondok a Mindenki Pécsért Egyesület, mint jelölőszervezet, névhasználatáról.”

Amennyiben Bognár Szilvia összegyűjti az induláshoz szükséges 500 ajánlást, Mellár Tamást, és a Fidesz jelöltjét, Kővári Jánost kellene legyőznie ahhoz, hogy mandátumot szerezzen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!