Márki-Zay Péterrel, Dobrev Klárával és rengeteg szelfivel robbant be az ellenzéki kampány Pécsen

2022. február 11. – 23:31

Márki-Zay Péterrel, Dobrev Klárával és rengeteg szelfivel robbant be az ellenzéki kampány Pécsen
Dobrev Klára és Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás pécsi kampánynyitó rendezvényén 2022. február 11-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megtelt a pécsi Széchenyi tér péntek este hat órakor az ellenzéki összefogás kampánynyitó rendezvényén, amin a két pécsi országgyűlési jelölt, Mellár Tamás és Szakács László mellett Péterffy Attila polgármester, valamint Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is felszólaltak. Bár a pécsi ellenzéki összefogás nem működik zökkenőmentesen, ez péntek este egyáltalán nem érződött az összegyűlt tömeg és a színpadra lépő politikusok hangulatán. A hideg, szeles idő ellenére a kampánynyitón több mint ezer pécsi, köztük rengeteg fiatal vett részt, a közel kétórás esemény utolsó fél órájában jelentősen megugrott az egy napra jutó szelfik száma a városban.

A rendezvényt a Szabad Pécs élőben közvetítette, a felvételt még az este több mint négyezren tekintették meg.

Péterffy Attila: Büszke vagyok a pécsiekre

A „házigazda” Péterffy Attila nyitotta meg a rendezvényt. Péterffy arról beszélt, hogy a pécsiek 2019-ben már megmutatták, „nem hagyják, hogy becsapják őket” és „nem kérnek a Fideszből”. A polgármester szerint a 2019-es önkormányzati választás előtt az utolsó pillanatig nem tudhatták, hogy sikerük lesz-e, viszont „volt egy jó csapat, egy jó program és rengeteg elszántság”, ami végül győzelemre segítette az ellenzéki összefogást. Péterffy szerint ez a három dolog most is adott, ezért eljött az ideje, hogy az egységes ellenzék leváltsa „Magyarország történelmének legkorruptabb kormányát”.

Dobrev Klára: Saját kárunkon tanultuk meg azt, amit Orbán soha nem fog

„Megcsináltuk!” – kezdte felszólalását Dobrev Klára. „Összeállt az ellenzék, miután a saját kárunkon tanultuk meg, hogy csak együtt tudjuk leváltani a Fideszt.” Dobrev szerint az ellenzék már tudja, hogyan lehet egységben sokszínűnek maradni, és ez az, amit Orbán Viktor soha nem fog megtanulni.

„Ahhoz, hogy egy nemzet legyünk, meg kell tanulnunk egymással beszélgetni.”

Dobrev szerint a Fidesz 12 év alatt elérte, hogy a családok ne beszéljenek egymással. „Hányszor hallottuk, hogy gyertek gyerekek, csak politikáról ne beszéljetek!” Az áprilisi választás tétje az is, hogy a családok végre merjenek politikáról beszélgetni, mert a politika nem arról fog szólni, hogy ki mennyit lop, hanem arról, hogyan lesz ez egy jobb, tisztességesebb ország – mondta Dobrev.

A két képviselőjelölt felé fordulva azt is elmondta, „Mellár Tamás és Szakács László olyan emberek, akik vissza fogják adni a politikusok becsületét.”

Szakács László: Álljon ki velem Hoppál vitázni!

„Legyen Pécs a régió gazdasági, tudományos és kulturális központja!” – kezdte Szakács László, Baranya megye 2. számú választókerületének jelöltje felszólalását. Szerinte bár papíron Pécs most is az, a valóságban minden lehetőséget elvettek tőle. Az ellenzéki vezetésű városnak kevesebb támogatás jut a kormánytól, mint például a fideszes vezetésű Győrnek és Debrecennek – mondta Szakács.

„Kevesebbek vagyunk?” – kérdezte Szakács. „Nem!” – kiáltotta a tömeg.

Szakács szerint „Pécs olyan város lesz, amire odafigyelnek”. Meg fogják erősíteni, hogy újra olyan legyen, amilyet szerettek a pécsiek, „amilyen még Toller Laci alatt volt”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szakács felszólalásában a fideszes jelöltnek, Hoppál Péternek is üzent: vitára hívta. „Álljon ki, ha mer!” – mondta, a tömeg erre is válaszolt: „Nem mer!”

Mellár Tamás: Az ellenzék összeállt, az összefogás működik, eljött a rendszerváltás ideje

Mellár Tamás, Baranya megye 1. számú oevk jelöltje, a tőle megszokott nyugodt stílusban mesélte el, hogy egyszer egy fiatal megkérdezte tőle, miért hirdeti az aláírásgyűjtő pult felirata, hogy „Kormányváltást! Rendszerváltást!” Mellár szerint azért, mert mindkettőre szükség van. Elmesélte, hogy ’89-’90-ben ő is részt vett az ellenzéki kerekasztalon, amikor öt pontban állapodtak meg a rendszerváltó erők: Magyarországon többpártrendszer lesz, magántulajdonon alapuló piacgazdaság lesz, erős középosztályt építenek fel, nem csak egy ideológia fog uralkodni, és visszavezetik az országot a nyugati kultúrkörbe. Mellár szerint a Fidesz 2010 óta „módszeresen felszámolta az öt pontot”, például az új választási törvénnyel, a NER oligarcha-rendszerével, azzal, hogy a közmédia csak a Fidesz ideológiáját közvetíti, a középréteg pedig gyakorlatilag eltűnt. „Orbán lett Putyin pincsije, a Kínai Kommunista Párt állandó szállásadója.”

Mellár Tamás, Baranya megye 1. számú oevk jelöltje – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Mellár Tamás, Baranya megye 1. számú oevk jelöltje – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Arról, hogy van-e esélye az ellenzéknek az áprilisi győzelemre, Mellár azt mondta, ő egyetemi emberként mindenben kételkedik, de most meg van győződve arról, hogy sikerülni fog, meg fogják nyerni a választást, mert „az ellenzék összeállt, és működik az összefogás”.

„Térjünk vissza 1990-be a megkezdett rendszerváltáshoz, hozzuk meg azokat a törvényeket, amik biztosítékot jelentenek!” – mondta Mellár.

Márki-Zay Péter: Ennyi embert nem láttam még egy téren

Utolsóként Márki-Zay Péter lépett a mikrofonhoz. Azzal kezdte beszédét, hogy mióta elindult a kampány, rengeteg városban fordult már meg, de annyi embert még soha nem látott összegyűlve, mint a pécsi főtéren. A pécsiek hangos üdvrivalgással fogadták a dicséretet.

„Rendszerváltó hangulat van ma Magyarországon” – mondta a miniszterelnök-jelölt, majd Mellárra utalva hozzátette, „minden tehetség megvan ebben az országban ahhoz, hogy teljesítsük az öt pontot.”

Márki-Zay beszélt arról a lejárató kampányról is, amit a Fidesz folytat ellene.

„A közmédiába eddig egyszer se hívtak meg, mégis minden nap szerepelek benne.”

Hallja, hogy kit csap be, mit lop el, és látja magát minden nap óriásplakátokon „mini Feriként”. Amikor arról beszélt, „Magyarországon nem lesz diszkrimináció sem faji, sem szexuális orientáció alapján”, újra szóba hozta a Fidesz plakátkampányát. Szerinte rendkívül rossz üzenetet hordoz, hogy a plakáton egy olyan törpenövésű színész alakját használják fel (a szerzői jogdíjak kifizetése nélkül), aki 42 évesen azért lett öngyilkos, mert nem tudta tovább elviselni a diszkriminációt, ami testi fogyatékossága miatt érte egész éltében. Márki-Zay szerint ez is mutatja, hogy a Fidesz csak a gyűlöletkeltéshez ért.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A többi felszólalóhoz hasonlóan a miniszterelnök is csodaként jellemezte az esetleges áprilisi győzelmet. „Én már háromszor megtapasztaltam a csodát” – mondta, a két hódmezővásárhelyi önkormányzati választáson (időközi és rendes 2019-ben), és aztán előválasztáson elért győzelmére utalva. Márki-Zay szerint ha ezeket egyedül, nagyon kevés kampánytámogatással meg tudta nyerni, az egységes ellenzéknek minden esélye megvan arra, hogy győzzön április 3-án.

„Ötven nap alatt meg fogjuk csinálni a csodát.”

A tömeg erre hangos „Orbán, takarodj!” skandálással reagál, amire Márki-Zay kis szünet után annyit felelt: „Viszontlátásra, miniszterelnök úr!”.

Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistái által begyűjtött 10 kérdésre is válaszolt. Beszélt többek között arról, hogy az új kormány kompenzálni fogja azokat a településeket, akiktől a Fidesz megvonta a forrásokat („Pécs is meg fogja kapni azt az 1,4 milliárd forintot, amit most nem kapott meg.”), valódi és okos rezsicsökkentés lesz. „A legjobb rezsicsökkentés a korrupció felszámolása” – mondta, és nagy tapsot kért Hadházy Ákosnak. A nyugdíjmaximum bevezetését jobboldaliként nem támogatja, de a nyugdíjminimumot legalább a duplájára kell emelni, és más eszközökkel is segíteni kell, hogy javuljon a nyugdíjasok életszínvonala. Márki-Zay szerint ha a Fidesz marad hatalmon, „Magyarország csak azért nem lesz a legszegényebb ország az EU-ban, mert Orbán Viktor kiléptet minket belőle”.

„Hajrá Magyarország, hajrá Pécs!” – zárta beszédét.

A rendezvény végén az átlagéletkor hirtelen 20 lett

Az esemény végén Márki-Zay Péter és Dobrev Klára körül is kialakult azoknak a köre, akik türelmesen várták, hogy szelfit lőhessenek a politikusokkal. Márki-Zay a színpadon is pózolt fiatalokból álló aktivistacsapatával, ami azért is volt látványos, mert míg az eseményen standoló pártok aláírásgyűjtői nagyrészt idősebbek, az MMM aktivistái mind 20-25 év körüli fiatalok voltak.

Márki-Zay Péter a pécsi Széchenyi téren – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Márki-Zay Péter a pécsi Széchenyi téren – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A miniszterelnök-jelölttel fotózkodó fiúcsapat lelkesen mutogatta egymásnak a képeket, aztán továbbindultak a pécsi éjszakába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!