Pécsen ellenzéki összeugrás lett az ellenzéki összefogásból, nem csoda, hogy ott kezdi a kampányt Márki-Zay és Dobrev

Legfontosabb

2022. február 11. – 11:50

Pécsen ellenzéki összeugrás lett az ellenzéki összefogásból, nem csoda, hogy ott kezdi a kampányt Márki-Zay és Dobrev
Mellár Tamás és Péterffy Attila – Fotó: Mellár Tamás / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ha nem is angyalföldi értelemben vett ellenzéki fellegvárnak számít Pécs, de mégis olyan város, ahol a tavaszi parlamenti választáson az ellenzék esélyes legalább az egyik mandátum megszerzésére (a várost két országgyűlési választókerületre tagolódik, az egyikhez több környező kistelepülés is tartozik). Négy éve a „belvárosibb”, 1. számú választókerületben Mellár Tamás független jelöltként több mint ezer szavazat előnnyel verte a fideszes indulót, pedig akkor jobbikos és momentumos ellenfele is volt, majd a város vezetését 2019 őszén is megszerezte az ellenzéki összefogás. Az önkormányzatban azonban egyre több a viszály és a személyi, politikai konfliktus, ami akár az ellenzéki jelöltek választási esélyeit is rombolhatja.

Az országgyűlési választások előtt alig két hónappal sem csitulnak a pécsi összefogás környékén régóta húzódó konfliktusok hangjai. Bognár Szilvia volt alpolgármester – leváltásáról és kilépéséről itt írtunk bővebben – január végén többek között a Telexnek is arról beszélt: fontolóra vette, hogy elinduljon az áprilisi országgyűlési választáson. Ezt követően Mellár Tamás országgyűlési képviselő nyilatkozatban határolódott el tőle, és arra kérte a helyi ellenzéki politikusokat egyesítő Mindenki Pécsért Egyesületet (MPE), vonja meg a névhasználat jogát a képviselőtől.

Az ellenzéki városvezetés erodálódása a héten folytatódott: február 7-én Hencsei Zsolt jobbikos képviselő közösségi oldalán jelentette be, hogy független képviselőként folytatja a munkát a pécsi közgyűlésben. (Hencsei kilépésével a Jobbik frakció kétfősre apadt, ezzel a megszűnés fenyegeti.) Vele együtt ötre emelkedett azoknak a képviselőknek a száma, akik kiléptek a 2019-es összefogás pártjai által alapított frakciószövetségből. A választási kampány rajtvonalánál továbbra sem látszik egységesnek a pécsi ellenzéki pártok összefogása, a régóta húzódó konfliktusok pedig az országgyűlési képviselőjelöltek esélyeit is ronthatják az áprilisi választáson.

Már a kezdetektől fogva töredezett az összefogás

A 2019-es önkormányzati választáson aratott győzelmet hamar beárnyékolta, hogy a megválasztott polgármester, Péterffy Attila és Mellár Tamás országgyűlési képviselő látványosan nehezen működött együtt. Míg Mellár több alkalommal egyre élesebb hangvételben bírálta a pécsi városvezetés működését, Péterffy nehezményezte, hogy miután az önkormányzati választáson induló képviselők – és ő maga is – a Mellár Tamás nevével fémjelzett Mindenki Pécsért Egyesület zászlója alatt arattak győzelmet, az országgyűlési képviselő – Péterffy szerint – túlságosan belefolyt a pécsi önkormányzat működésébe.

Korábban az előválasztás előtt kialakult patthelyzet kapcsán foglalkoztunk a pécsi városvezetés és Mellár Tamás konfliktusával, akkor Péterffy Attila lapunknak azt mondta:

„A Mindenki Pécsért Egyesület azt hitte, hogy ők nyerték meg a választást, nem én. És ezért azt gondolták, jogosan akarnak ráhatást a városvezetésre, de ez nem így működik. Azt viszont nem érzékeltem, hogy Mellár azt hinné, ő a főnököm.”

A polgármester és a Mindenki Pécsért Egyesület konfliktusa 2020-ban a veszélyhelyzeti eljárásrend alatt éleződött ki igazán. Akkor több képviselő nyilvánosan kritizálta, hogy a polgármester egy személyben hoz meg olyan döntéseket, amiket a rendes ügyrendben a képviselők nem szavaznának meg.

A frakciószövetség momentumos és DK-s képviselői követeléseiket 12 pontban fogalmazták meg (rímelve Péterffy korábbi 12 pontos kampányígéretére) és juttatták el Péterffyhez 2021. január végén. Akkor a polgármester annyit reagált, a vitás ügyeket nem a nyilvánosság előtt szeretné rendezni. Valódi egyeztetésre azonban nem került sor, nyáron az MPE közleményben jelentette be: kizárja Péterffy Attilát. A döntést közleményükben azzal indokolták, hogy Péterffy nem teljesítette elfogadható szinten azokat a vállalásokat, amelyeket az önkormányzati választás előtt nyilatkozatban írt alá.

Azt ígérte, hogy megválasztása esetén a város érdekében, demokratikus módon, az átláthatóság teljes tiszteletben tartása mellett végzi munkáját.

Ezzel szemben az egyesület szerint olyan frakciószövetségi szerződést nyújtott be, ami sérti a demokratikus működés alapelveit. Péterffy végül nem várta meg, hogy az egyesület döntsön a kizárásáról, ő maga lépett ki, és Pécs Jövőjéért néven új frakciót alapított. Ebben a támogatói, az MSZP, a DK, a Jobbik és a civileket tömörítő Öt Torony is helyet kapott.

A frakciószerződést korábban nem aláíró három momentumos képviselő (Topán László, Sajgó György és Pokorádi Gábor) nem lépett be az új frakcióba, az alpolgármesteri pozíciójától korábban megfosztott Bognár Szilviával együtt megtartották a Mindenki Pécsért Egyesület nevét. A retorziók viszont nem kerülték el őket. Ősszel Topán Lászlót visszahívták a környezetvédelmi és innovációs bizottság éléről, és kinevezték a helyére az LMP-s Kóbor Józsefet, Pokorádi Gábort pedig Horváth Tamás (Öt Torony) váltotta a jogi és ügyrendi bizottságban.

A volt alpolgármester, aki napirenden tartja a pécsi városvezetés problémás ügyeit

Mellár Tamás mellett a 2019-ben függetlenként az önkormányzatba kerülő Bognár Szilvia kapcsolata sem felhőtlen a városvetéssel. Bognár a politikában újoncként az utolsó pillanatban csatlakozott az ellenzéki összefogáshoz (korábban többek között a TükeBusz Zrt. sajtóreferenseként dolgozott). Függetlenként, a Mindenki Pécsért Egyesület neve alatt indult a 16. számú választókerületben, itt győzelmet is tudott aratni, így kapott helyet a pécsi közgyűlésben, majd a DK delegáltjaként megkapta az alpolgármesteri pozíciót is.

Bognár Szilvia – Fotó: Bognár Szilvia / Facebook
Bognár Szilvia – Fotó: Bognár Szilvia / Facebook

Innentől kezdve kulturális és szociális ügyekért felelős alpolgármesterként tevékenykedett, de több kérdésben hamar összekülönbözött Péterffyvel. Bognár 2020-ban azért is lépett be a Demokratikus Koalícióba, mert azt remélte, a párt támogatásával a háta mögött jobban érvényesítheti majd szándékait a városvezetésben. Nem így történt, 2021 nyarán a pécsi DK-frakció kezdeményezte visszahívását az alpolgármesteri pozícióból, 2021 december elején pedig bejelentette, hogy kilép a pártból. Döntését ekkor azzal indokolta, hogy bár többször kapott ígéretet az országos pártvezetéstől arra, hogy fel fognak szólalni a DK pécsi képviselői által is támogatott antidemokratikus működés ellen, ezt nem tették meg. Bognár akkor lapunknak azt mondta, ennek oka lehetett az is, hogy a DK vezetői attól tartottak, a pécsi konfliktus negatív hatással lehet a párt előválasztási eredményeire.

Bognár a leváltása óta egyre élesebben kritizálta a városvezetés működési mechanizmusát, a szerinte szakmailag indokolatlan személyi kinevezéseket, a problémás ügyek szőnyeg alá söprését és a városvezetéssel szemben kritikus hangot megütő képviselők elhallgattatását és döntéshozásból való kizárását.

Arról, hogy pontosan milyen konfliktusok vezettek alpolgármesteri pozíciójának elvesztéséhez, korábban több helyen, január végén pedig a Fidesz-közeli Pécs Aktuál podcastjában is részletesen beszélt. A közel egyórás beszélgetésben többek között azt is elmondta, fokozatosan zárták ki a döntésekből, nem hívták meg az alpolgármesteri megbeszélésekre, nem tájékoztatták a döntésekről.

Ahogy ő fogalmazott „elszigetelődött” a városházán, ami szerinte „a munkahelyi terror egyik formája”.

Ebben a podcastban, majd a kormányközeli KESMA sajtóbirodalomhoz tartozó Bama.hu-nak adott interjúban is arról beszélt, még nem döntötte el, induljon-e képviselőjelöltként az áprilisi országgyűlési választáson, de szó van róla.

A Telex.hu kérdésére válaszolva Bognár elmondta:

valóban „folynak erről beszélgetések”, ugyanakkor noha „nem tartja irreális forgatókönyvnek, egyre kevesebb arra az esély”, hogy valóban megmérettesse magát az áprilisi választáson.

Lapunknak elmondta azt is, nem újdonság, hogy fontolgatja az országgyűlési képviselőséget, állítása szerint az MSZP-s Ruzsa Csaba (korábbi alpolgármestertársa) már 2019-ben többször mondta neki, a következő választásra őt „építenék fel” jelöltnek Mellár Tamás helyett, valamint korábbi pártja, a DK politikusai is többször jelezték, hogy örülnének, ha a következő országgyűlési választáson már ő lenne a pécsi jelölt.

Azt mondta, egyelőre azért nem végleges a döntése, mert nem állnak rendelkezésére olyan adatok, amik megmutatnák, mekkora esélyekkel indulna. A felmérések elvégzéséhez szükséges tőke nem áll rendelkezésére, egyelőre kizárólag informális, támogatóival folytatott beszélgetésekben merült fel az indulás lehetősége, de ő maga is látja, kevés az esélye arra, hogy áprilisig megfelelő hátteret építsen fel az induláshoz. Szerinte azonban az MSZP korábban, a 2019-es önkormányzati választásokat követően végezhetett olyan felméréseket, amikből az látszódik, lenne esélye, ezért is tartanak most annyira az indulásától, hogy ráveszik Mellár Tamást, határolódjon el tőle (akinek előválasztást megnyert közös jelöltként ez szintén érdeke).

Mellár Tamás január 31-én nyilatkozatot tett közzé, amiben azt írja, elhatárolódik Bognár Szilvia kijelentéseitől, „amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy negatív benyomást keltsenek az ellenzéki összefogásról, és gyengítsék az ellenzék közös jelöltjeinek választási esélyeit”.

A képviselő emailben azt írta lapunk kérdésére Bognár Szilvia kijelentéseivel kapcsolatban: „Bognár Szilvia azzal, hogy kilátásba helyezte és folyamatosan lebegteti az áprilisi választáson való indulását, megítélésem szerint komolyan veszélyezteti az ellenzéki együttműködést. Ugyanis a hat ellenzéki párt éppen azért egyezett meg az előválasztás megrendezésében, hogy minden egyéni körzetben csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon a fideszes jelölttel szemben, így növelendő győzelmi esélyünket. Ha valaki mégis elindul a választáson a közös ellenzéki jelölttel szemben, akkor az a Fidesz érdekeit szolgálja, bármennyire is hangoztatja ellenzéki mivoltát.”

Mellár szerint amennyiben Bognár elindult volna az előválasztáson, és megnyerte volna azt, minden ellenzéki párt felsorakozott volna mögötte.

Kérdésünkre, hogy miért nem mérettette meg magát mégsem az előválasztáson, Bognár azt válaszolta, biztos benne, hogy a DK megvétózta volna indulását, hiszen éppen akkor kezdeményezte saját frakciója az alpolgármesteri cím megvonását tőle. Az előválasztás során még Mellár aktív támogatója volt, aláírásgyűjtéssel is segítette indulását.

Arra a kérdésünkre, hogy miért beszél most több lapnak is arról, hogy fontolgatja az országgyűlési képviselő-jelöltséget, elmondta: az a célja, hogy a pécsi városvezetés paradox működése a választások előtt is napirenden maradjon. Elmondása szerint nem vet jó fényt az összefogásra, hogy olyan jelölteket indítanak az országgyűlési választáson, akik szerinte részt vesznek a problémás ügyek elhallgatásában.

Mellár nyilatkozatában arra kérte a Mindenki Pécsért Egyesületet, a következő közgyűlésen szavazzanak arról, Bognár Szilvia kijelentései összeegyeztethetők-e az egyesület elveivel, és vizsgálják felül az önkormányzati képviselő egyesületi névhasználati jogát. Értesüléseink szerint erre csak márciusban – az egyesület következő közgyűlésén – kerülhet sor. Az MPE elnöksége egyelőre nem kommentálta nyilvánosan Mellár kérését.

Arra, hogy Bognár elmondta, információi szerint az MSZP és személyesen Péterffy Attila állhat a Mellár által kiadott nyilatkozat hátterében, sem az országgyűlési képviselő, sem a polgármester – akit mostani cikkünk megjelenése előtt megkerestünk közvetlenül, illetve az önkormányzat sajtóosztályán keresztül is – nem reagált. Az mindenesetre szembetűnő, hogy míg Péterffy több, Szakács László országgyűlési képviselőjelöltet támogató posztot is közzétett már a közösségi oldalán, Mellár Tamás mellett egyelőre nem kampányol látványosan.

A Fidesz esélyei javulnak, szoros küzdelem várható

Mindeközben a helyi Fidesz gőzerővel készül a kampányra, Mellár Tamás körzetében Kővári János önkormányzati képviselőt indítják. Kővári 2010 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, előtte (2005 és 2010 között) pécsi önkormányzati képviselőként dolgozott. 2014-ben, miután nem őt indították az országgyűlési választáson, megromlott a kapcsolata a Fidesszel, kilépett a pártból, jelenleg az általa még 2002-ben alapított Összefogás Pécsért Egyesületben (ÖPE) politizál. A 2014-es önkormányzati választáson már az ÖPE polgármesterjelöltje volt, majd kompenzációs listáról jutott be a pécsi közgyűlésbe.

A pécsi közgyűlés első 2022-es ülése – Fotó: Péterffy Attila / Facebook
A pécsi közgyűlés első 2022-es ülése – Fotó: Péterffy Attila / Facebook

Bár elmondása szerint 2014 és 2019 között a városvezető Fidesz ellenzékeként dolgozott, annyira mégsem távolodott el a párttól, a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP–ÖPE közös jelöltjeként aratott győzelmet választókerületében és lett önkormányzati képviselő. Azóta KDNP–ÖPE frakció vezetőjeként rendkívül aktív tagja a pécsi közgyűlésnek. Régóta tudható volt, hogy a Fidesz őt fogja indítani a régió egyik legismertebb ellenzéki jelöltjének körzetében.

Mellárt korábban nagy esélyesként tartották számon, miután a 2018-as választáson az MSZP–PM színeiben Szegeden induló Szabó Sándor és a Jobbik színeiben Dunaújvárosban induló Pintér Tamás mellett egyedül ő tudott ellenzéki jelöltként, nem budapesti körzetben győzelmet aratni, ráadásul független jelöltként. A pécsi összefogás szétesése viszont jelentősen rombolhatja az esélyeit, miután neve rendszeresen felmerül a városházán zajló konfliktusok kapcsán.

A másik (nagyrészt) pécsi körzetben is szoros eredmény várható, ott Szakács László indul az MSZP–DK jelöltjeként, a Fidesz Hoppál Péter korábbi kulturális államtitkárt indítja, aki jelenleg is a terület országgyűlési képviselője. Négy éve Hoppál 40,11 százalékot szerzett, akkor többek között jobbikos, DK-s, LMP-s és momentumos ellenfelei is voltak, és csak köztük négyük között 34,33 százaléknyi szavazat oszlott meg.

A pécsi esélyeket és belharcokat látva aligha véletlen, hogy a hivatalosan szombaton kezdődő választási kampány látványos ellenzéki kampánynyitója Pécsen lesz péntek este. A hat órára meghirdetett háromórás rendezvényen a két pécsi országgyűlési jelölt mellett Péterffy Attila, Márki-Zay Péter és Dobrev Klára is részt vesz majd – legalább a színpadon és a programból teljesnek látszódhat az egység.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!