Kilépett a DK-ból a volt pécsi alpolgármester, miután nyáron a párt leváltotta a posztjáról

2021. december 10. – 05:01

Másolás

Vágólapra másolva

December 7-én bejelentette Bognár Szilvia korábbi pécsi alpolgármester, hogy kilép a Demokratikus Koalícióból. Bognár 2019-ben független jelöltként, a Mindenki Pécsért Egyesület támogatásával indult az önkormányzati választáson, majd a DK delegáltjaként lett alpolgármester, ez azonban csak idén júniusig tartott.

Bognár Szilvia kapcsolata a pécsi városvezetéssel nem sokkal a választások után romlott meg, számos ügyben nem értett egyet Péterffy Attila polgármesterrel és DK-s párttársaival sem. Kulturális és civil ügyekért felelős alpolgármesterként fokozatosan kiszorult a döntéshozatalból, végül a veszélyhelyzet utáni első rendes közgyűlésen, idén júniusban a DK bizalomvesztésre és belső konfliktusokra hivatkozva kezdeményezte visszahívását, amit a közgyűlés végül megszavazott. Bognárt a szintén DK-s Zag Gábor követte az alpolgármesteri székben. Akkor Bognár azt nyilatkozta, képviselőként továbbra is folytatja a munkát, és nem tervez kilépni a pártból.

Az azóta eltelt időben egyre élesebben bírálta a városvezetést és az időközben a Mindenki Pécsért szövetségből kilépő, és Pécs Jövője név alatt összeálló MSZP-DK-LMP-Jobbik-Öt torony frakciószövetség működését, többek között a demokratikus folyamatok hiányát és az átláthatatlan döntéshozatali folyamatokat emlegetve. Az új szövetségből kimaradó három momentumos képviselő és az – akkor még – DK-s Bognár Szilvia megtartották korábbi jelölő szervezetük nevét.

Az előválasztási kampány alatt és azután is többször megfordultak a városban a Demokratikus Koalíció vezető politikusai, többek között Vadai Ágnes és Gy. Németh Erzsébet, a pártvezetés tehát figyelemmel kísérte a pécsi eseményeket, ennek ellenére a párt országos vezetése egyszer sem szólalt meg az ügyben. Ennek oka lehetett az is, hogy a DK vezetői attól tartottak, a pécsi konfliktus negatív hatással lehet a párt előválasztási eredményeire.

December 7-i közleményben Bognár így fogalmaz:

„A pártvezetés előválasztással összefüggő többszöri és nyomatékos kérésére időt adtam az elhatározásom véglegesítésére. A cselekvésre az elmúlt két közgyűlés alapján azért szántam el magam, mert nem tudok és nem is kívánok azonosulni azokkal a helyi problémakezelési, hatalomtechnikai és döntéshozási gyakorlatokkal, amiknek célja egykori szövetségesek nem is titkolt büntetése szakmai és elvhű kiállásaik miatt. Tekintettel arra, hogy ezekben a közgyűlés DK frakciója is jól érzékelhetően részt vesz és ez ellen a párt sem emel kifogást, számomra nem marad más út, mint a kilépésemmel demonstrálni az ezekkel a folyamatokkal szembeni ellenérveimet.”

Lapunk megkereste Bognár Szilviát, aki azt mondta, egyelőre független képviselőként folytatja a munkát. Azt is mondta, hogy nem belső ellenzék, inkább „konstruktív szövetséges” szeretne lenni, aki szakmai alapon továbbra is minden olyan előterjesztést kritizálni fog, ami szerinte sérti a demokratikus, átláthatósági elveket. Bár semmilyen pártba nem tervez belépni, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben szorosabbra fűzzék az együttműködést a Momentum képviselőivel, és a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeiként frakcióba tömörülve közösen dolgozzanak.

Nem Bognár kilépése az egyetlen ellenzéki mozgás Pécsett, a héten Körömi Attila párttagságát függesztette fel a Momentum, miután az előválasztási kampány során a pécsi politikus nyíltan támogatta a független Mellár Tamást a Momentum jelöltjével szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!