Felfüggesztették Körömi Attila tagságát a Momentumban, mert a párt pécsi jelöltje ellen kampányolt az előválasztáson

2021. december 8. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum országos elnöksége felfüggesztette Körömi Attila párttagságát – írja a Pécsi Stop. A hírt a Momentum és Körömi is megerősítette a Telexnek, a pécsi politikus felfüggesztése egy évre szól. Ez idő alatt nem indulhat el a párt belső választásain, és nem vehet részt a Momentum tevékenységében. Azt írta, nem is állt szándékában, hogy bármilyen tisztségért elinduljon, júliusban civil munkájára hivatkozva mondott le az elnökségi tagságról.

A döntést a Momentum lapunknak azzal indokolta, hogy „Körömi az előválasztás során olyan viselkedést tanúsított, mely szembe ment a párt érdekeivel”:

„nem a momentumos jelöltet, hanem annak ellenfelét támogatta nyilvánosan.”

A felfüggesztés előtt figyelmeztetést is kapott a pécsi politikus, de annak konkrét tartalmát nem árulták el.

A Momentum egyik alapító tagja, Nemes Balázs indult Pécsen (Baranya megye 1.) a 2018-ban győztes párbeszédes Mellár Tamás ellen az ellenzéki előválasztáson. Utóbbi nyert a szavazatok 54,78 százalékával, a Momentum jelöltje közel 800 vokssal maradt le tőle.

Körömi Attila – Fotó: Mindenki Pécsért Egyesület Facebook-oldala
Körömi Attila – Fotó: Mindenki Pécsért Egyesület Facebook-oldala

Fellebbez a döntés ellen

Körömi az előválasztási kampányban Facebookon azt írta, meggyőződése, hogy „erős integritású és nehéz helyzetekben bizonyított képviselőre van szüksége a városnak”. Mellár szavazatszerző képessége szerinte vitathatatlan, és becsületessége olyan garancia, „ami számomra minden más szempontot felülír”.

„Az elnökség határozatát nem fogadom el, fellebbezek ellene”

– írta lapunknak Körömi a felfüggesztése után. A fellebbezésben részletesen indokolni fogja, hogy miért nem támogatta Nemes Balázst. „Fontosnak tartom megjegyezni, hogy Mellár Tamás személyében nem a Momentum jelöltjének ellenfelét támogattam, hanem a Momentummal szövetségben induló Párbeszéd jelöltje mellett álltam ki egy Facebook-posztban. A fellebbezésemben azt is megindoklom, hogy miért éreztem szükségét a poszt megjelentetésének” – tette hozzá.

Azt is írta, a továbbiakban is szeretné segíteni a Momentum pécsi önkormányzati frakciójának munkáját. „Azt most még nem tudom megmondani, hogy ez a fajta támogató munka a felfüggesztés alatt folytatható-e, de véleményem szerint elgondolkodtató lenne, ha a pártközpont döntése alapján pécsi polgárként nem tehetnék a saját településemért” – fogalmazott levelében.

Körömi felfüggesztése azért is érdekes, mert a tavaly júniusi tisztújításon a Momentum országos elnökségébe választották.

Erről a tisztségéről aztán idén nyáron lemondott. A párt közleményében akkor ezt azzal indokolták, hogy elnökségi tagsága mellett az elmúlt egy évben teljes állásban dolgozott civil szakmájában is, pedagógusként, és ez a két feladat együtt „sokszor nehézségeket okozott”.

„Az elmúlt év tapasztalatai alapján és a kampány élesedésével növekvő terhelés tükrében hozta meg Körömi ezt a döntést, mely segíti abban, hogy hivatását a jövőben is megfelelő odafigyeléssel végezhesse” – fogalmaztak a júliusi közleményben.

Körömi a rendszerváltás idején belépett a Fideszbe, 1990-től 2002-ig Pécsen önkormányzati képviselő, 1998 és 2006 között pedig a párt országgyűlési képviselője volt. Ezután távozott a pártból, és a Momentum előtt még megjárta rövid ideig a Jobbikot is. A 2018-as választáson már Fekete-Győrék pártjában indult el Baranya megye 2. választókerületében, de nem jött össze a mandátum, egy évvel később az önkormányzati választáson a Momentum pécsi kampányát vezette.

Megkeresésünkre cikkünk megjelenése után válaszolt Körömi Attila, levelével frissítettük a szöveg első verzióját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!