Márki-Zay a Vásárhelyi TV-ben is szívesen vitázna Lázár Jánossal vagy Orbán Viktorral

2022. február 8. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Országos politikáról alig, a helyi fejlesztésekről annál többet beszélt Márki-Zay Péter a kedd délutáni évértékelőjén, amit a Facebook-oldalán közvetítettek.

„Komoly változásra van szükség az országban, hogy Hódmezővásárhely is szabad legyen” – jelentette ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A választási ígéretek helyett azonban leginkább az elmúlt években elért helyi változásokról beszélt közel háromnegyed órát.

A 2018 előtti, fideszes városvezetés alatt az ország legmagasabb építményadója volt Hódmezővásárhelyen, a korrupció miatt pedig a polgármester szerint csak a vállalkozók meghatározott köre tudott sikerrel pályázni az önkormányzati közbeszerzéseken. Márki-Zay úgy fogalmazott, a politikai elnyomás olyan szinten volt a fideszes városvezetés idején, hogy az állásával játszott az az önkormányzati dolgozó, aki meggondolatlanul lájkolt egy Facebook-posztot.

„Hódmezővásárhelyet a félelem és a korrupció uralta. Ezt meg kellett szüntetni.”

A polgármester prezentációjában azt mondta, a választási ígéreteik 75,9 százalékát teljesítették már, holott csak a ciklus közepén tartanak. Eltörölték például az építményadót, megújították a buszközlekedést, és kijavították a Tiborcz István-féle Elios közvilágítását, ami sok problémát okozott helyben. Átlátható sporttámogatási rendszert vezettek be a városban, több óvoda, út, járda és szociális intézmény megújult. Több mint 60 millió forint, be nem fizetett adót szedtek be, amit az előző vezetés valamilyen oknál fogva nem tartott fontosnak.

A polgármester elbüszkélkedett ezen kívül azzal is, hogy tavaly megnyílt az első KFC Hódmezővásárhelyen, ami 50 munkahelyet teremtett a városban, és hamarosan jön a McDonald's is. Az önkormányzat idei tervei között szerepel a városháza felújítása, a Belváros fejlesztése és a játszótér-fejlesztési program folytatása. Hulladékudvart nyitnak és csúszdát építenek a hódmezővásárhelyi strandon. Minimum öt százalékkal, de lehetőleg kilenc százalékkal szeretnék emelni az önkormányzati dolgozók bérét, ám mint a polgármester megjegyezte, a kormány nem biztosítja ehhez a fedezéket. Míg a kormányhivatal adminisztratív eszközökkel akadályozza az önkormányzatot, a kormány elvonásokkal – mondta Márki-Zay. Megemlítette, hogy több helyi vállalkozó is segítette a város fejlődését.

A korábbi hatalomszeretet helyett a szeretet hatalma van

– jegyezte meg.

Az elmúlt időszakban többször is csődtömegnek nevezte a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint, mert állítása szerint az indulása óta nem volt olyan hét, amikor ne lett volna valamilyen műszaki gond vele. Most azonban azt mondta, hogy a tram-train a város számára egy nagyon jelentős fejlesztés, ő is fogja használni, Lázár János viszont egyedül ezt tudja felmutatni szerinte az elmúlt négy évből.

Lázár nevét még egy másik alkalommal is megemlítette Márki-Zay a nagyjából háromnegyed órás beszédben.

Azt mondta, a Vásárhelyi TV-ben várja Lázár Jánost vagy akár Orbán Viktort is vitára.

Az önkormányzat által fenntartott média szerinte korrekt módon számol be a fideszes rendezvényekről is.

A prezentáció végén megismételte, hogy Vásárhely akkor lehet szabad, ha az ország is szabad. A hallgatóságot arra biztatta, hogy április 3-án adják le a szavazatukat.

Az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek közül elsőként Márki-Zay indította el a kampányát a tavaly januári évértékelő beszédében, amelyben felvázolt egy kilencpontos stratégiát a Fidesz leváltására. Ehhez létfontosságúnak nevezte, hogy az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltet és közös listát indítsanak, valamint közös programot hirdessenek. Fontos célként jelölte meg, hogy „ne lehessen többé Gyurcsánnyal riogatni”, és arról is beszélt, hogy szó sincs arról, hogy „bárki elfogadná azt, hogy a 2010 utáni korrupció leváltásával a 2010 előtti korrupció visszatérjen.”

Gyurcsány Ferenc péntek délután, Orbán Viktor pedig szombaton tartja az évértékelő beszédét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!