Jogi követelés miatt törölt a YouTube egy Gyurcsány-show-s videót

2022. február 2. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan fordulat állt be az egész országot és a YouTube-ot is hónapok óta beterítő Gyurcsány-show legutóbbi, az Austin Powers-sorozat karaktereit felhasználó, Gyurcsány Ferencet Dr. Genyaként, Márki-Zay Pétert pedig Kicsi Énként ábrázoló felvonásával kapcsolatban. A reklámot nemcsak a YouTube-videók előtt lehet látni, többen feltöltötték videóként is a platformra, most azonban az egyik ilyen eltűnt a videómegosztóról, az indoklás szerint a Warner Bros. Entertainment szerzői jogi követelése miatt – írja az RTL.hu.

Az RTL.hu korábban már megpróbálta kideríteni, hogy a reklámban felhasznált részletet, amely az egész Austin Powers-franchise-zal együtt a Warner Bros. Entertainment szellemi tulajdona, jogszerűen használta-e fel a Fidesz, illetve a Civil Összefogás Fórum (CÖF), a cég azonban akkor csak annyit mondott, hogy nem kívánja kommentálni az ügyet. Most viszont úgy tűnik, mintha mégis léptek volna az ügyben, az egyik videóként feltöltött, Mini Ferit ábrázoló videó ugyanis eltűnt a videómegosztóról. Ezt Hadházy Ákos vette észre még szerda reggel, aki posztjában arról írt, hogy a „videót ezek szerint a Warner engedélye nélkül lopták az Austin Powers című filmből”.

A Hadházy által linkelt videó valóban nem elérhető, ide kattintva bárki meg is bizonyosodhat erről, ide kattintva pedig az is látszik, hogy a december 23-án feltöltött videóban valóban a Gyurcsány-show akkor debütáló új, Austin Powers-karakterekkel felturbózott részét lehetett megnézni. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a törlés hátterében az áll, hogy a Warner szép csendben elkezdte letiltogatni a videókat. Sőt, az is simán lehet, hogy egyáltalán nem is tudnak az egészről, a YouTube algoritmusa ugyanis a jogtulajdonostól függetlenül is képes fellépni a jogsértő tartalmakkal szemben – például ha magától felismerte őket vagy helyt adott egy felhasználói jelentésne.

Az ilyen intézkedéseknél pedig bevettnek számít az, hogy ha felismerték a jogtulajdonost, odaírják azt is, hogy kinek a tulajdona volt a tartalom. Azért is valószínűnek tűnik, hogy nem a Warner kezdett el mozgolódni az ügyben, mert máshol, például itt vagy itt továbbra is meg lehet nézni a videót. Az ügyben mindenesetre mi is megkerestük a Warnert, akiktől azt kérdeztük, hogy tudnak-e arról, hogy eltávolítta a YouTube az említett videót és ha igen, lehet-e ezt úgy értelmezni, hogy a jövőben szélesebb körben is fel fognak lépni a kampány ellen. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a YouTube lépése azt jelenti-e, hogy az Austin Powersből vett jeleneteket jogszerűtlenül használták fel. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Gyurcsány-show egyébként most éppen elég forró téma, a Momentum kedden, Orbán Viktor oroszországi látogatásához időzítve ragasztott át plakátokat úgy, hogy Gyurcsány Ferenc fejét Vlagyimir Putyinéra, Márki-Zay Péterét pedig Orbán Viktoréra cserélték ki, a felirat pedig „Az új Putyin Show”-ra változott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!