Szabó Tímea: Fizesse vissza Bús Balázs az összeférhetetlenség alatt képviselőként felvett több mint ötmillió forintot!

2022. január 28. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szót kért, és meg is kapta, mégsem szólalt fel Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának közgyűlésén Bús Balázs, aki tervei szerint az összeférhetetlenségi ügyében beszélt volna a testület előtt, ám elhagyta az ülést, amelyen a terület parlamenti képviselője, a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea is megjelent.

A volt polgármester 2019-től önkormányzati képviselő – és emellett fővárosi bizottsági tag –, 2021. január 1-je óta pedig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke is. Az Emmi miniszterétől, Kásler Miklóstól kapott pozíció azonban az önkormányzati törvény alapján önkormányzati képviselőként nem tölthető be.

Az összeférhetetlenségről az Átlátszó írt, a cikk megjelenése után Bús Balázs lemondott önkormányzati képviselői posztjáról és egyéb, az önkormányzattal kapcsolatos tisztségéről. A körülbelül félmillió forintos havi díjazással járó megbízatásai helyett az 1,7 milliós javadalmazással járó alelnöki posztot őrizte meg az NKA-nál.

A pénteki önkormányzati testületi ülés alatt Szabó Tímea arról számolt be, hogy a politikus „kiviharzott” az ülésről, noha saját kérésére szót kapott volna. Szabó szerint azért döntött így Bús, mert meglátta, hogy ő is megjelent az ülésen.

Szabó a Facebook-videóban arról beszélt, hogy

  • Bús a háromszor akkora juttatással járó NKA-alelnöki pozíciót választotta az önkormányzat helyett, noha azt állítja, hogy számára Óbuda-Békásmegyer az első;
  • mindez annak fényében meglepő, hogy Bús a Fidesz jelöltje ebben a választókerületben az áprilisi parlamenti választáson, ahol az ellenzék közös jelöltje vele szemben Szabó Tímea lesz;
  • Szabó szerint hiába szüntette meg az összeférhetetlenséget Bús a lemondással, előtte egy éven át törvénytelenül vette fel önkormányzati díjazását.
  • Bús azzal érvel, hogy ezt a pénzt jótékonysági célokra osztogatta el; Szabó szerint ez nem érv, hiszen olyan közpénzről rendelkezett, amely nem járt neki. Jótékonykodni saját pénzből kell – jegyezte meg Szabó.

„Mészáros Lőrinc is adományoz, miután ellopott több százmilliárd forintot. Andival közösen egy-kétmillió forintot odadobnak látszatjótékonykodásra.”

„Felszólítjuk Bús Balázst arra, hogy most, hogy megszüntette összeférhetetlenségét, fizesse vissza azt a több mint ötmillió forintot, amit az elmúlt egy évben jogosulatlanul felvett és eltett Óbuda-Békásmegyer közpénzéből. Ez a pénz nem az övé” – mondta az ellenzéki politikus.

Bús Facebook-posztjában közölte, hogy lemondott önkormányzati pozícióiról és az önkormányzati képviselői mandátumról: „Tájékoztatom – de a vagyonnyilatkozataimban is szerepel, ahonnan kinézték a jövedelmeimet – hogy óbudai tiszteletdíjamat kerületi civileknek utaltam át (többek között: Jövőbarát Alapítvány, Elveszett Állatok Alapítvány, Margit kórház). Tájékoztatom, hogy ezt a jövőben is meg fogom tenni, függetlenül attól, hogy az összeférhetetlenséget megszüntetve, képviselőségemről lemondok. Bízom benne, hogy képviselőasszony is támogat óbudai civileket a tiszteletdíjából.” A posztot azzal zárja, hogy Szabóról „nem tudni, hogy járt-e a Harvardra, ahogy állítja. Bizonyítékot erről senki nem látott” – majd a szocialista Bangóné Borbély Ildikóra utalt, aki lemondott, miután kiderült, hogy valótlanul állította életrajzában, hogy diplomája van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!