Visszalépett egy DK-s jelölt, de nem a momentumos második helyezett lép a helyére a parlamenti választásra

2022. január 14. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan egészségügyi okokból visszalépett a parlamenti választástól a DK Bács-Kiskun megye 5. választókerületének jelöltje. Horváth Roland Károly az ellenzéki előválasztás nyerteseként indult volna, visszalépése után azonban már nincs idő új előválasztást kiírni, így enélkül döntött az ellenzék arról, ki induljon helyette.

Nem az lép a politikus helyére, aki az előválasztáson Horváth mögött másodikként futott be. Az ugyanis Papp Dénes volt a Momentumtól. Az előválasztási pártlogika szerint a mandátumért DK-s képviselőnek kell indulnia, ha az előválasztást DK-s színekben indult jelölt nyerte.

Április 3-án így Molnár László személyében olyan egységes ellenzéki jelölt indul a Fidesszel szemben az országgyűlési választáson, aki az előválasztáson nem mérettette meg magát.

A visszalépő Horváth Roland Károly Márki-Zay Péterrel – Fotó: Márki-Zay Péter Facebook oldala
A visszalépő Horváth Roland Károly Márki-Zay Péterrel – Fotó: Márki-Zay Péter Facebook oldala

Igaz, a nyugdíjas pedagógusnak van korábbi választási tapasztalata: 2018-ban indult ugyanebben a körzetben a DK színeiben, akkor 5,9 százalékot szerezve a harmadik helyen futott be a fideszes Bányai Gábor (55 százalék) és a jobbikos Farkas Gergely mögött, aki 33 százalékot kapott. Farkas, azóta kilépett a Jobbikból, függetlenként kíván indulni a választókerületben.

A számokból azonban látszik, hogy 2018-ban sem az összefogás hiányán múlt az ellenzék győzelme, Bányai magabiztosan húzta be a mandátumot.

Molnár már 2014-ben is a választási csatározás közelében volt, igaz, akkor végül nem indult, mert visszalépett egy MSZP-s képviselő javára.

„Az Egységben Magyarországért sok sikert kíván Molnár Lászlónak! Legyen a Fidesz legyőzője, legyen a körzetben élők hangja, és legyen Magyarország mindannyiunké!” – áll az Egységben Magyarországért elnevezést felvett ellenzéki tömörülés közleményében, amelyet a Márki-Zay Péter közös kormányfőjelölt mögötti Mindenki Magyarországért Mozgalom (MMM), valamint mind a hat ellenzéki párt ellenzéki párt, így a Momentum is aláírt.

„A hat ellenzéki párt közösen, egyhangúlag döntött Bács-Kiskun megye 5. választókerületének új közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjéről” – közölte kérdésünkre a DK.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!